2024 kan bli året da sluring i framdrift blir mer iøynefallende enn med forpliktende, operative vedtak.

Debatten vil i liten grad handle om man har vært for eller imot et nytt sykehus i Moelv. Langt viktigere er det at nettopp nye beregninger og klargjøring av premisser kan komme til å peke i annen retning enn bygging.

I politiske miljøer i Innlandet brer uvissheten seg.

Rapporten om sprengte prosjektrammer er mer regelen enn unntaket over alt i landet vårt. Spørsmålet for Sykehuset Innlandet er ikke hvorvidt rammene sprekker eller ikke. Men med hvor mye.

Det er ingen trøst for Sykehuset Innlandet at driftsbudsjettet for nok et år i realiteten er en uansvarlig budsjettpraksis. Styret vet det, men toer sine hender. Uansett forklaring, driftssituasjonen i Innlandet er totalt på avveie med hva HSØ-styreleder Svein Gjedrem og hans styre har forutsatt før et ja-vedtak til bygging.

Politisk gjør noen et nummer av at Sp-leder Vedum framsnakker Elverum.

Realiteten i dette er å finne i et forutsigbart politisk sprik mellom Ap og Sp. Det finnes knapt større avvik i politisk oppfatning om framtidig sykehusutvikling enn det disse partiene står for.
Formulert til og med i Hurdalsplattformen slik: Regjeringen vil «utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen».

I lys av dette er det at Tynset sykehus, mot Sykehuset Innlandets opprinnelige plan, ble reddet av Bent Høie etter en knipetangsmanøver fra Kjersti Toppe (Sp) og lokale Høyrefolk.

Så forsvant Kongsvinger sykehus til Ahus, også dette mot helseforetakenes ønske. Nok en gang i Høie-regi.
Så er selvsagt historien kjent for hvordan daværende HSØ-sjef Cathrine Lofthus fikk Lillehammer på plass som del av løsningen. Hun mislyktes med å selge inn Hamar/Brumunddal framfor Moelv.

De opprinnelige forutsetningene for et samlende Mjøssykehus er for lengst smadret.

Det var de lenge før Jonas Gahr Støre på sitt bryggemøte før 23-valget samtidig tok alle forbehold om prosjektet knyttet til sykehusøkonomi og nasjonaløkonomi.

Det er til forveksling samme forutsetninger Erna Solberg på et Gjøvik-møte kom med. Treg framdrift med nytt regjeringsskifte i 25 gir avgjort ikke bedre odds for Moelv.

På ny rasles det med mulig avvikling av Kongsberg sykehus pga smellen i Drammen.

Det rasles med store endringer i Nord-Norge. Nye tall i Innlandet kan gi Moelv-prosjektet en eneste mulighet; stripping av Lillehammer og sanering av planene for distriktsmedisinske sentra.

Spør Hurdalskameratene om et slikt scenario er i tråd med overordnet sykehuspolitikk.

Støre ønsker seg en utbygging i Oslo som møtes med bekymring, ikke bare i Innlandet, men i Stavanger, Bergen, Trondheim – og i Nord-Norge.

Bare sjekk andre regioners stemninger.
Det er ikke bare økonomien alene som vekker bekymring. Kampen om fagfolk og en planlagt norgesrekord i sykehusinitiert bilbruk utfordrer Moelv. Og det før miljøorganisasjonene har våknet.

Knyttet til sykehusplanene i Innlandet, hovedstaden og i Nord-Norge er Hurdalsteksten til nå, overraskende nok, stille forbigått.

Tør ikke Ap og Sp ta tak i frykt for en mulig sprenging av regjeringen?

HA bemerker: Kommentaren ble først publisert i avisa GD.