(Nettavisen): Garvestoff, også kjent som tannin, er noe mange nordmenn forsøker å unngå når de skal kjøpe rødvin på Vinmonopolet. Grunnen er en vanlig oppfatning om at stoffet forårsaker hodepine, selv etter kun et par glass rødvin.

– Den oppfatningen er ikke ny, for å si det mildt. Men at teorien er velkjent, betyr ikke nødvendigvis at den er riktig, skriver Vinmonopolet på sine sider, og legger til at ingen studier de kjenner til, viser at det er tanninen som har skylden for «rødvinshodepine».

Faktisk er det ingen som vet nøyaktig hvorfor mange personer får hodepine av rødvin, men nå tror amerikanske forskere at de kan ha funnet «synderen».

I rødvin finner man nemlig stoffet quercetin. Mengden varierer veldig:

– Noen typer rødvin har opptil fem ganger mer quercetin enn andre. Det er når quercetin kommer sammen med alkohol inn i kroppen din at det skjer ting, skriver Forskning.no, som omtaler studien til forskerne fra University of California.

Når alkohol inntas, omdannes det til et giftig stoff i kroppene våre. Quercetinen bremser nedbrytningen av det giftige stoffet. Hos noen bremser det nedbrytingen mer enn hos andre, og de får da en opphopning av giftstoffet. Det er dette som kan føre til den beryktede hodepinen, mener forskerne bak den nye studien.

Viktige garvestoffer

– Det er veldig interessant at man nå finner nye stoffer som kan være årsaken til hodepine, men dette er jo først og fremst enda en grunn til å slutte å skylde på garvestoffene, sier Karl Inggard Sæther, vinskribent og -anmelder i Nettavisen.

Til daglig er han sjef for vinkjelleren til restauranten Vintage Kitchen i Oslo.

– Jeg hører stadig vekk folk som sier de ikke tåler rødvin på grunn av garvestoffer, eller tanniner som vi kaller det i vinspråket. Det har aldri blitt bevist at det er noen sammenheng mellom tanniner i rødvin og hodepine, sier Sæther.

Tanninene spiller derimot en viktig rolle i rødvin, legger han til.

– Det er de som gjør at du får en tørr munnfølelse når du svelger. Det er med på å gi rødvinen fylde og struktur, sier Sæther.

Dyrest kan være verst

Røde vindruer lager mer quercetin når de utsettes for solskinn. Det kan bety at dyrere rødviner er de verste for hodepineutsatte, sier en av forskerne bak studien, professor Andrew Waterhouse, til BBC.

– De billige druesortene dyrkes på vinstokker med veldig mange blader, så de får ikke så mye sol, sier han.

Morris Levin, direktør for hodepinesenteret ved University of California, er spent:

– Vi tror vi endelig er på rett vei til å kunne forklare dette årtusener gamle hodepine-mysteriet, sier han til The Guardian.

Foreløpig har studien blitt utført på menneskeceller i laboratoriet.

– Neste steg er å teste det ut vitenskapelig på folk som utvikler denne typen hodepine, legger Levin til.

Dette skal gjøres enten ved å gi vin med mye og lite quercetin til frivillige deltakere, eller gi deltakerne vokda med quercetin eller placebo, og deretter observere om de får vondt i hodet.

Må validere forskerfunn

Hodepine-spesialist og overlege ved Akershus universitetssykehus, Christofer Lundqvist, understreker overfor Nettavisen at de amerikanske forskernes funn må valideres, og at dette også er noe forskerne selv er klar over.

– At ytterligere studier på mennesker trengs for å verifisere hypotesen kan vel støttes, men det er en lang vei å gå før man kan si at quercetin er årsaken til «rødvinshodepine», sier Lundqvist.