(Nationen): – Forslag 25! Forslag 25! Forslag 25! runget det fra bondestanden og bondevenner over Eidsvoll plass helt fram til det øyeblikket Stortinget skulle stemme over hvordan bondens inntekt skal beregnes torsdag ettermiddag.

Demonstrantene hadde helt til siste slutt et håp om at regjeringen ville forlate Høyre og Venstre til fordel for kompromissforslaget fra SV, MDG, Rødt og KrF.

Det gjorde ikke regjeringen.

Da det ble klart at forslag 25 ble nedstemt, rant tårene på Eidsvolls plass.

Vil så gjerne bli bonde

Avløser Frida Haltli fra Oppegård i Akershus klarer så vidt å hikste fram skuffelsen mellom tårene.

Hun går på Natur videregående skole i Oslo og er den eneste i klassen som er interessert i landbruk og som jobber på gård.

– Jeg er så lei meg. Jeg har veldig lyst til å bli bonde, men dette gjør meg så usikker på framtida til norsk matproduksjon. Jeg synes det er helt tragisk at man ikke skal ta i bruk ressursene i dette landet til å produsere mat. Det tar hundrevis av år å lage en centimeter med god matjord, det er bare så trist at vi ikke kan verdsette bøndene, så de kan ta vare på og dyrke mat på den lille matjorda vi har, sier Haltli.

Orker ikke ha to jobber

Også hos Elise Aaen (16) og Ole Emil Lunåsmo renner tårene når det er klart at regjeringen ikke ville gå mot SV.

– Det føles så bortkasta. Jeg er så lei meg. Jeg vil så gjerne ta over gården hjemme, men jeg ser hvor sliten faren min blir av å ha full jobb utenom og full jobb på gården. Jeg hadde håpet så veldig at politikerne skulle skjønne at vi må få bedre betalt hvis vi skal kunne fortsette som bønder, sier Aaen.

Lunåsmo sier han er glad for at det ikke lenger er flertall for regjeringens forslag om 20 prosent oppjustering av bondeinntekten før den skal sammenlignes med andre og regjeringens behandling av egenkapital.

– Det kunne vært verre, men det kunne også vært så utrolig mye bedre. Regjeringen kunne dannet flertall hvis de hadde gått til SVs forslag. Nå har de tatt valget sitt, så nå kan vi ikke lenger stå bak dem, sier Lunåsmo.

Absurd politisk sirkus

Hans Jørgen Boye, Stian Tufte, Ida Skjærstein og Gjermund Lyshaug synes de har vært vitne til et absurd politisk sirkus den siste uka.

– Det er veldig bra at Høyre trakk støtten sin, slik at det ikke ble flertall for regjeringens forslag, men det er tragisk å se hva regjeringen gjorde. De kunne valgt å gå til SV, KrF, MDG og Rødt for et flertall, men i stedet valgte de kaos. Nå har vi ikke noe nytt tallgrunnlag å forholde oss til. Hvordan skal jordbruksoppgjøret kunne gjennomføres og godkjennes av Stortinget når det ikke finnes flertall for tallgrunnlaget i Stortinget? spør Boye.

– Et avviklingsvedtak

Også melkebøndene Sine Thulin og Håvard Green hadde håpet å se at regjeringen gikk mot venstresiden i dag.

– Jeg mener dette er et avviklingsvedtak for norsk landbruk. Det er et meget viktig signal om at ingen må finne på å investere pengene sine i norsk matproduksjon. De får kjøpe oss ut, så får vi bygge energiparker på jorda vår i stedet, sier Green.