Bygget, tegnet av stadsingeniør Engebret Soot og oppført av Hamar Bazaraktieselskab i 1896, står som et monument over Hamars kulturhistorie og byutvikling.

Plassert strategisk i aksen fra Hamar domkirke mot Mjøsa, har Basarbygningen vært vitne til byens endringer og utvikling fra å være en livlig handelsplass til å huse tidsriktige virksomheter i sin tid.

Historien forteller oss at Basarbygningen ikke bare har vært en fysisk struktur, men et levende sentrum for handel og samfunnsliv. Med sin plassering ved Stortorget, rett ved Mjøsas strandlinje, var den en gang et viktig knutepunkt for varer som ble fraktet inn til byen.

Dens rolle som kjøttbasar og senere som hjem for ulike virksomheter vitner om en tilpasningsevne og med betydning som strekker seg langt utover det rent arkitektoniske.

Les også

Den perfekte match for Basarbygningen

I de senere årene har utfordringene vært mange for Basarbygningen. En omfattende rehabilitering til 25 millioner kroner er foretatt av kommunen.

Det viser seg utfordrende å finne en økonomisk bærekraftig bruk som både respekterer byggets historie og sikrer økonomisk levedyktighet.

En privat eier vil stå i de samme utfordringene. Nå står Hamar kommune ved et veiskille med alternativer som spenner fra å selge til å finne nye kommunale bruksområder og også presenterte innbyggerinitiativer.

Politiske stemmer uttrykker tydelig et ønske om å selge; basert på rene økonomiske betraktninger.

Å selge Basarbygningen etter en påkostning på 25 millioner vil ikke bare gi et økonomisk tap for kommunen, men også tap av et viktig kulturminne i offentlig eie.

Ved å beholde Basarbygningen i kommunens eie kan «milliontapet» på rehabiliteringen for kommunen føres på «konto for kulturminner». Salg til private kan frata fremtidige generasjoner muligheten til å oppleve og lære fra vår felles historie.

Ved å beholde bygget i offentlig eie og lokalt engasjement åpner vi for muligheten til å skape et levende senter for kultur, kunst og samfunnsengasjement som kan tiltrekke seg både lokalbefolkningen og besøkende.

Innbyggerinitiativene viser også at mulighetene er mange. Dette kan bidra til en revitalisering av bygget og området og styrke Hamars identitet og attraktivitet.

Det er nå viktig at vi som innbyggere samler oss om en visjon og et ønske for Basarbygningen som hedrer dens historie samtidig som vi ser mot framtiden.

Ved å gjøre dette kan vi sikre at Basarbygningen fortsetter å være en kilde til stolthet og et symbol på Hamars rike kulturhistorie og samfunnsliv.