Skole. Skolestruktur. I lokalpolitikken er det lite som får så sving på folks følelser som når det blir snakk om å legge om - og legge ned skoler.

I Stange har debatten gått meget friskt. I Hamar likeså.

I Ringsaker har de også holdt på med det en stund. Og det er ikke brått sikkert de er i mål.

Å si rett ut at man vil legge ned enkelte skoler for å bygge nytt og bedre og større, det er å valse rett ut i et lokalpolitisk minefelt med truger på beina.

Litt befriende føles det derfor å høre en ordførerkandidat si rett ut det vi mistenker at mange flere folkevalgte på kommunalt nivå tenker.

Én ting kan Høyres ordførerkandidat Kai Ove Berg love om partiet får makt: Nedleggelse av skoler.

Sitatet er hentet fra HAs intervju med Høyres ordførerkandidat i Ringsaker, Kai Ove Berg.

Ringsaker var en kommune med "en skole i hvert vegkryss", for å si det lett flåsete.

En mengde aldrende skolebygg kostet penger å drifte. Mye penger. Kanskje kan man også finne andre enn økonomiske argumenter for å endre på skolestrukturen. I Ringsaker og i de øvrige kommunene.

Det blir rabalder. Selvsagt blir det bråk. Ingen vil miste sin skole. Man føler tilhørighet, man liker at ting er som det alltid har vært, kanskje trives til og med barna der de går.

Alt er forståelig. Skolene er nær oss. Det er gode sider ved det.

Ved å være såpass direkte og ærlig, kan det hende at Høyre-kandidaten i sykehuskommunen ikke velger enkleste veg til velgernes hjerter.

Det er han trolig klar over.

Uten at vi nødvendigvis stiller oss bak hans budskap i verken denne saken eller andre, tar vi oss den frihet og rett ut si at det er litt befriende å høre en politiker som våger å si rett ut at skoler vil bli nedlagt om partiet vedkommende representerer kommer til makten.

Den senere tids saker med kompisutnevlelser, stasrådavgang og solbriller med eller uten prislapp har ikke akkurat bidratt til å styrke tilliten til folkevalgte i vår lille nasjon. I bunn og grunn har vi, sånn rett forkant av et ganske spennende lokalvalg, opplevd noe som er nokså trist.

Litt befriende føles det derfor å høre en ordførerkandidat si rett ut det vi mistenker at mange flere folkevalgte på kommunalt nivå tenker.

Men ikke tør å si av frykt for gapestokken i sosiale medier, og eventuelle konsekvenser ved valgurnene i høst.