25. september starter elgjakta, og i disse dager sendes det ut infomateriell til jegere, særlig i Innlandet rundt det første funnet i Stor-Elvdal, med en oppfordring om å være på vakt og melde fra dersom de oppdager parasittblærer i lunger og lever.

Hensikten med undersøkelsene er å innhente mer kunnskap om parasittens utbredelse, spesielt på Østlandet i områder hvor utbredelsesområdene til ulv og elg overlapper.

Skal meldes til Mattilsynet

Funn av parasittblærene tilhørende Echinococcus canadensis G10, er meldepliktig til Mattilsynet.

Merk at om du finner unormale forandringer i lunger eller lever under jakt, ta bilder og deretter kontakt med Mattilsynet for å diskutere funnene. Mattilsynet avgjør deretter om materialet skal sendes til Veterinærinstituttet for videre analyser.

Om mulig, ta vare på lungene og/eller leveren som har påviste forandringer.

Organene oppbevares kjølig til funnene har blitt diskutert med Mattilsynet.

Smitter sjeldent til menneske

Parasitten kan smitte til hund dersom hunder får adgang til å spise rått slakteavfall med parasittblærer. Hunder kan utvikle levende dvergbendelmark i tarmen og deretter skille ut egg i miljøet.

Selv om parasittegg kan smitte også til mennesker, finnes det kun få smittetilfeller på verdensbasis. For å unngå smitte til mennesker, anbefales det at hunder ikke får adgang til rått slakteavfall.

Dersom hunden likevel spiser slakteavfall, kan parasittbehandling vurderes i samråd med veterinær.

Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet har samarbeidet om flere møter og webinarer for å informere jegere og viltansvarlige i Innlandet og Norsk Jeger- og Fiskerforbund om hundens dvergbendelmark.

Som en hjelp til vurdering av elgslakt og for å informere om hva man skal se etter, har Høgskolen i Innlandet, det lokale Mattilsynet og Veterinærinstituttet utarbeidet et infoskriv som sendes ut og distribueres i jegermiljøer og i media. Informasjonsskrivet inneholder bilder av parasittblærer i lunger samt info om varslingsrutiner til Mattilsynet dersom forandringer i lunger eller lever oppdages under høstens jakt.

I tillegg finnes det i infoskrevet flere bilder av andre unormale funn i lungene til hjortevilt som kan forekomme.