Kommentaren fra en bekjent i Ukraina satte Erland Tolvstad på ideen. Han hadde lagt ut et bilde av barnebarnets ettårsfeiring på sosiale medier.

– Kommentaren om at «Vi er heldig som bor i Norge» fikk meg til å innse at vi veldig heldige, sier Tolvstad.

Sammen med Inga Skåden og Marit B. Kolstadbråten har han dratt i gang en fredsmarsj i Brumunddal førstkommende søndag.

Ekstra spesielt å komme hjem

En av de som kommer til fredsmarsjen er biskop Ole Kristian Bonden. Han vokste opp i Brumunddal, og får nå mulighet til å komme tilbake til hjembyen.

– Er det spesielt å komme hjem til Brumunddal for å være med på fredsmarsj?

– Det er ekstra spesielt å komme hjem til Brumunddal nå rett før jul og markere dette sammen med lokalbefolkningen. Vi kan kjenne på maktesløshet, fortvilelse og sorg over det som skjer på Gaza, i Israel og på Vestbredden, men også i Ukraina, og andre steder i verden som rammes av krig og vold. Mange er berørt av dette, og det gjelder også brumunddølene, sier Bonden.

Han er en av tre som skal holde appell søndag:

– Der jeg fokusere på at julas budskap ikke er så fjernt fra verdens virkelighet, og at håpet om fred på jord fremdeles lever, sier Bonden.

Dette mener han om brumunddølene

Erland Tolvstad er veldig glad for at biskopen kommer:

– Det er viktig at han sa ja. Det er stort for oss, sier Tolvstad.

Ole Kristian Bonden er glad for at Brumunddal arrangerer fredsmarsj:

– Jeg er glad for initiativet, og jeg er stolt av brumunddølene. De er kjent for å mobilisere mot rasisme. Nå får vi en anledning til å stå sammen for fred, sier han.

Han understreker at han synes det er meningsfylt med en fredsmarsj på en adventssøndag midt i alt det meningsløse.

– Vi lever i en urolig verden. Fred på jord blir aldri en klisjé eller selvfølge. Å gå sammen for fred er en konkret måte å protestere mot krig og vise solidaritet med alle som lider. Å gå sammen om dette er også et uttrykk for håp, sier Bonden.

Ønsker å skape store lysfest

Operasjef Kari Elisabeth Bekken og AUF-leder Tobias Schultz Vikholt skal også holde appeller søndag.

Ordfører Kai Ove Berg (H) og varaordfører Geir Roger Borgedal (Ap) skal motta et julekort med budskapet «Takk for at du ser sammen med oss! Vi har alle et ønske om at framtiden gir trygghet for alle – lokalt som globalt».

– Vi antar at også ordføreren kommer til å si noen ord, sier Tolvstad.

– Klarer dere å få med folk?

– Det er vanskelig å gjette på hvor mange som stiller. Det er siste handlesøndag før jul, men det er ingen grunn til ikke å stille opp, sier Tolvstad.

Initiativtakerne håper på stor oppslutningen i opptoget fra Mølla gjennom gågata til Broparken. Fredsmarsjen starter klokka 17.00. Der oppfordrer de alle til å bruke mobiltelefon, hodelykt eller lommelykt for å skape lysfest:

– Det brenner nok i verden om vi ikke også skal tenne en haug med fakler, sier Erland Tolvstad.