Tannlege og kjeveortoped Jon-Olav Aabakken har sett ett og annet gap i sin karriere.

Etter snart 40 år i bransjen, er det ikke så mye han IKKE har sett.

- De siste 10–15 årene har jeg sett de verste eksemplene. Det er en skremmende trend som bare øker, sier han til HA.

Det er syreskader på tennene til unge han snakker om. Unge mennesker som drikker for mye brus og syreholdig energidrikke. Sukker er det kanskje ikke så mye av, men syre og ymse e-stoffer er trussel nok.

Det er lenge siden Karius og Baktus gikk på barne-TV. Som så mye annet, er de vel sikkert på museum, etter å ha blitt polert for mulig politisk ukorrekte utsagn, i dette tilfellet i tannhelsens tjeneste.

I et land der et offentlig finansiert helsevesen ellers regnes som en del av velferdsstatens grunnfjell, har vi sørget for å beholde et kostbart unntak. Tannhelsen.

Vi hører i blant historier om at folk går med dårlig tannhelse i årevis fordi de ikke har råd til å gå til tannlegen.

Med en rentebane som synes å være ute av kontroll, og generelt løpske utgifter, er det liten grunn til å anta at flere nordmenn vil få råd til den tannbehandlingen de skulle hatt i tiden som kommer.

Det bør bekymre. Både tannlege Aabakken, alle hans kolleger OG ikke minst våre politikere, som - med unntak av SV - nesten aldri snakker om offentlig finansiert tannhelse.

Det klasseskillet vi har skapt gjennom å skille tennene fra resten av kroppen, er vrient for mange. Og det er kostbart.

- Når det har gått for langt er det dessverre ingenting å gjøre; tennene er ødelagt for alltid, forklarer tannlege Aabakken til HA i intervjuet.

Han sikter til en ung pasient med syreskader som følge av inntak av brus og drikker med høyt syreinnhold.

Men bekymringen kan gjøres mer generell. Andelen av befolkningen som ikke går til jevnlig tannpleie som en følge av økonomi, den øker.

På sikt kan dette føre til betydelige skader, og påfølgende store utgifter for den enkelte for å få ryddet opp i tannproblemene sine.

Vi står midt i en helsekrise. Det er mangel på ressurser og penger i alle ledd, man snakker om en varslet krise for norsk helsevesen.

Det er neppe rett tidspunkt å innføre en kostbar tannreform, vil man kunne hevde.

Kanskje ikke, men det har det ikke vært de foregående tiårene heller.

Stadig flere nordmenn har ikke penger til god nok tannhelse.

Det gir stor grunn til bekymring.