Formuesskatten har blitt mye omtalt i Norge, spesielt de siste par årene. Den omstridte skatten har ført til at en rekke rikinger har flyttet ut av landet, gjerne til Sveits.

Tirsdag vant en norsk kvinne førstepremien i Eurojoackpot på hele 1,36 milliarder, og er dermed milliardær. Det er den største førstepremiepotten fra Norsk Tipping som er delt ut noensinne.

Med det blir trolig livet til kvinnen fra Østlandet snudd på hodet, og hun blir plutselig blant landets rikeste mennesker.

Likevel må hun altså forholde seg til denne omstridte skatten. Selve premien er skattefri, og det er først i 2025 at skatten forfaller.

Med milliardformue må man i utgangspunktet betale 1,1 prosent i formuesskatt. Det betyr altså at vinneren potensielt kan måtte betale 14,96 millioner. Likevel er det lite trolig at det er helt korrekt sum, fordi det er tatt utgangspunkt i vinnersummen på 1,36 milliarder. Mye kan naturligvis skje med formuen på ett år.

– Den beregnes basert på hvilke aktiva hun eier ved nyttår. Det hun forbruker eller gir bort i løpet av året, vil hun ikke betale formuesskatt av, sier skatteadvokat Bettina Banoun til Nettavisen.

– Kan merke det over tid

Banoun forteller at det er slettes ikke alle rikinger som er begeistret for denne typen skatt.

– For veldig mange er formuesskatten belastende, men i dette tilfellet har hun ikke betalt en krone i skatt på gevinsten og hele gevinsten er likvide midler, sier hun.

Likvide midler er altså penger som regnes som kontantbeholdning og kan lett benyttes.

Skatteadvokaten påpeker også at man får en del rabatter dersom man investerer i aksjer eller eier bolig.

– Man får mye rabatt om man investerer i primærbolig og fritidseiendom er lavt verdsatt. Sekundærbolig gir imidlertid ingen verdsettelsesrabatt. Så skatten hennes kommer an på hva hun investerer i, sier Banoun.

Hun fortsetter:

– Hun slipper også skatt på gevinsten, så å bli lottomilliardær er ekstremt gunstig også skattemessig sett.

Banoun sier formuesskatten merkes mer dersom man har en formue som er bundet opp i en familiebedrift som ikke gir løpende likviditet. Da må det betales 37,8 prosent i utbytteskatt eller 37,8 prosent i gevinstskatt, som igjen skal ut for å betale formuesskatten.

– Men over tid kommer hun kanskje til å merke det.

– Vil bli synbart

Enn så lenge har identiteten til vinneren vært ukjent, men det blir nok slutt når når skattelistene slippes i 2025.

– Et milliardhopp i formue vil bli synbart. Særlig dersom hun bor i distriktene, sier Banoun.

Norsk Tipping har ikke gått ut med mye personinfo om vinneren. De avslørte likevel at det er snakk om en kvinne som bor på Østlandet. Hun blir beskrevet som en godt voksen kvinne.

– Hun er klar over at nyheten kanskje vil spre seg, og om ikke før, så vil det bli vanskelig når skattelistene kommer. Offentliggjøring av skattelistene har ikke vi noen innvirkning på, sa Ingrid Mathisen til Nettavisen onsdag.

Får råd av eksperter

Luksusfellen-programleder Cecilie Tvetenstrand kom onsdag med flere råd til kvinnen, både om hva man bør gjøre og hva man ikke bør gjøre.

– Man bør være forsiktig med å ta imot råd ukritisk og man bør holde informasjonen tett til brystet. Svindlere snoker fort rundt slik info, sa hun blant annet.

Banoun kommer også med råd til den nyrike norske kvinnen.

– Det er viktig å ikke bare tenke formuesskatt når man investerer. For eksempel vil investering i start ups kunne gi lav formuesskatt, men samtidig er risikoen for å tape pengene stor. Lottogevinsten har gjort henne rik, og nå blir det antakelig viktig å fokusere på å bevare formuen, sier skatteadvokaten.