Anita Ihle har flyttet og fått ny jobb. Hun er blitt næringspolitisk rådgiver i Glommen Mjøsen skog.

I HA torsdag 25. januar har hun et innlegg der hun går i forsvar for dyktige skogbrukere som føler seg uglesett (grei metafor forresten), fordi de gjør jobben sin, og «det å drive et bærekraftig og lovlig skogbruk gir følelsen av å være kriminell».

I samme avis, lørdag 27. januar, skriver John Arne Holmlund om Kajsa Kirkhus som tar et oppgjør med Ringsaker kommune og utbygging av sårbar natur.

Hun viser til en stor undersøkelse der miljøorganisasjonen Sabima dokumenterer hvordan Ringsaker kommune ligger på bortimot bunnplass (316. plass av 356 kommuner) av alle norske kommuner når det gjelder hvordan naturen blir ivaretatt.

Når det gjelder utbygging av myr er resultatet enda verre. Her havner kommunen på 341. plass.

Grunnen til at disse innleggene blir referert; er frykten for at nissen følger med lasset, at Anita Ihle, ordfører i Ringsaker kommune fra 2007 til 2023, også i sin nye jobb vil være en talsperson og pådriver for samme forvaltning av skog og natur som førte Ringsaker til bortimot jumboplass i naturforvaltning.

Den nye næringspolitiske rådgiveren liker ikke at noen stiller seg kritiske til hvordan skog og natur forvaltes, og det i et land der 79 kvadratmeter natur går tapt,- hvert minutt!

Glommen Mjøsen skog er et stort selskap, eid av 7200 skogeiere med hovedvirksomhet i Innlandet og store deler av Akershus og Østfold. Da har det noe å si hva slags holdninger, interesser og kunnskap som styrer en slik virksomhet.

Ihle mener de kritiske røstene viser liten innsikt i skogbrukets mange miljøhensyn - som å «sette igjen gamle trær, kantsoner og nøkkelbiotoper for biologisk mangfold, eller variasjon av hogstformer som brukes».

Jeg skjønner at en næringspolitisk rådgiver vil prøve å berolige oss, men virkeligheten er dessverre en helt annen.

Grunnen til at vi er midt inne i en naturkrise er alle de gale, kunnskapsløse og kortsiktige valg som er blitt gjort både av politiske myndigheter og av private næringsinteresser, her skogeiere.

Det er konkrete årsaker til at bl. a. artsmangfoldet reduseres dramatisk både blant dyr, trær, planter og vegetasjon.

Det bygges veier, legges ut hyttefelt, myrer ødelegges, viktige biotoper hogges/fjernes (jfr den katastrofale raseringen av alle hønsehaukrevirene på Toten) og det flatehogges over en lav sko.

Til og med naturskog, som nå utgjør bare ca 2,4%, hogges fortsatt. Kan også nevne at jeg i et tidligere innlegg i HA bl.a spurte Vang almenning, der Glommen Mjøsen står for skogsdriften, om hvor mange intakte spillplasser det finnes i forhold til antallet for x antall år siden.

Fikk selvfølgelig aldri svar, men vet at svaret ikke ville ha vært hyggelig lesning. Og i disse dager er det mange som er oppriktig bekymret for hvordan Klukhagan kommer til å se ut etter den planlagte hogsten der.

Ihle ønsker å kommunisere, men vil ikke ha kritikk. Det er et vanskelig utgangspunkt. Når vi er kommet i den situasjonen vi er, sier det seg sjøl at valgene som er tatt, fortrinnsvis av lokale skogeiere, utbyggere og politikere, har vært gale.

Da må det også aksepteres at noen sier ifra, og heldigvis er det her håpet kan ligge. At det fokuseres mer og mer på alle feilvalgene som er gjort, og fortsatt gjøres, men også på hva som kan gjøres/ på mulighetene for å snu denne utviklingen, er utelukkende positivt.

Jeg tror på Anita Ihle når hun sier de ikke vil at skogen skal bygges ned, men forvalte den i et generasjonsperspektiv.

Jeg tror i tillegg at for å klare det, må de, og andre tilsvarende virksomheter, ha hjelp fra et atskillig mer regulerende nasjonalt og også internasjonalt regelverk.

Til slutt,- når en leser hva biologer som Dag Olav Hessen og Anne Sverdrup Thygeson sier om hvordan naturen blir forvaltet, vil de ikke akkurat beskrive det som «bærekraftig».

Tror det må være et av de mest misbrukte begrepene i norsk debatt. Til og med direktøren i gruveselskapet som jublet for å få lov til å fylle Førdefjorden med gruveslam, forsikret at de skulle gjøre det på en bærekraftig måte. Får ønske også han lykke til!