(Halden Arbeiderblad): Den tidligere bodybuilderen Eddie Abbew har blitt et fenomen i sosiale medier, der han tar et oppgjør med matindustrien og ultraprosessert mat.

«This is shit! Wake the fuck up!» freser Abbew mot kameraet og sine 3,7 millioner følgere, mens han går til angrep på sukkerholdige drikker, godteri, proteinbarer og tar et oppgjør med egen fortid og bruk av anabole steroider.

Nå sverger han til rene råvarer og animalske produkter som egg, laks, fetaost, reker, storfelever, lammehjerte, og kylling.

– Du skader barna dine

En av hans kampsaker er markedsføring av sukkerholdige produkter som rettes mot barn.

– Sukker, farger og noen ganger tegnefilm-figurer. Det er slik de huker tak i barna dine og deres oppmerksomhet. Det er hjernevasking, folkens. Ikke ta med dere barna deres i denne reolen, sier Abbew i en av videoene sine, der han står i en butikk foran hylla med frokostblandinger.

– Det hindrer dem i å lære, og det hindrer dem i å vokse ordentlig. Vær så snill, sier Abbew bedende.

@eddieabbew

If a drug was made and targeted at children, the world would be up in arms about it. Why are they allowing this type of marketing? I’m not wrong to assume that a lot of children’s problems and behaviour stems from eating rubbish like this. There is data to back this up. Please feed your kids properly. You’ll see a positive change in them. This part of your child’s welfare is your responsibility. Be fair to your children. #eatrealfood #eddieabbew #abbewcrew @Pro Prep Meals @Eddie Abbew’s Olympian Gym @Selina Abbew @Brandon Abbew @Blabbew

♬ original sound - Eddie Abbew

Andre ganger går han enda mer aggressivt til verks.

– Gir du dette til barna dine, neglisjerer du dem. Du skader dem. Slutt å gi dem dritt. Gi dem egg, avokado, ekte mat, sier Abbew.

– Som foreldre har vi blitt gitt feil informasjon, mener han.

@eddieabbew

These crappy sugary foods can affect your child’s behaviour and their health. Please don’t feed these to your children. They’re just sugar! #eddieabbew #eatrealfood #proprepmealshemel #eddieabbewsolympiangym @Pro Prep Meals @Eddie Abbew’s Olympian Gym @Selina Abbew

♬ original sound - Eddie Abbew

Norske butikker og produkter felt

Også i Norge er problemstillingen høyst relevant.

Carsten Gunnarstorp, advokat og sekretariatsleder i Matbransjens Faglige Utvalg (MFU), sier norske produsenter har mindre handlingsrom, jo mer innrettet emballasjen er mot barn og unge.

– Eksempelvis er Kinderegg et så barnerettet produkt at det er vanskelig med andre markedsføringstiltak enn alminnelig oppstilling i hylle, sier Gunnarstorp til Nettavisen.

I fjor ble en Meny-butikk i Sarpsborg felt av MFU for hvordan Kindereggene var stilt opp i butikken.

Også Kellogs har blitt felt for markedsføring av konkurranser rettet mot barn på baksiden av selve emballasjen.

MFU har ikke hjemmel til å utstede bøter eller pålegge plikter, men ifølge Gunnarstorp er det ikke tvil om at fellelser fører til en endring i bransjen.

– Det er ikke tvilsomt at MFU har ledet til at den seriøse delen av bransjen har blitt mye mer forsiktige med hensyn til hvilke markedsføringstiltak som iverksettes, sier han.

Han erkjenner imidlertid at gjennom sosiale medier har antallet uprofesjonelle aktører økt betraktelig, i tillegg til at markedsføringen er mer internasjonal enn tidligere.

– Det er naturlig å legge til grunn at markedsføringstrykket mot barn og ungdom har økt betraktelig, men det er lite troverdige undersøkelser som sier noe særlig om hvordan denne markedsføringen fordeler seg på produkter, sier Gunnarstorp.

Markedsføring mot barn ikke forbudt

Forbrukertilsynet opplyser via underdirektør Nina Elise Dietzel at markedsføringsloven ikke forbyr markedsføring til barn generelt, men gir barn et særlig vern mot markedsføring.

«Loven har likevel et klart forbud mot direkte kjøpsoppfordringer til barn. Det innebærer at det ikke er tillatt å direkte oppfordre barn til å kjøpe produkter, for eksempel bruke formuleringer som «løp og kjøp dette nå» eller «be mamma eller pappa om å kjøpe dette til deg», skriver Forbrukertilsynet i en epost til Nettavisen.

Markedsføringsloven har ingen konkrete regler som gjelder markedsføring av usunn mat og drikke, men regjeringen jobber med ulike tiltak.

Forbrukertilsynet sier de mottar en god del henvendelser hvert år, som gjelder markedsføring mot barn.

«Ut fra henvendelsene ser vi at det er mange som tror at markedsføring til barn er forbudt, men det er altså ikke et generelt forbud mot dette. Forbrukertilsynet fører et aktivt tilsyn på plattformer der barn og unge ferdes. Mange barn bruker sosiale medier, så her følger vi ekstra nøye med, blant annet for å hindre skjult reklame og direkte kjøpsoppfordringer», skriver Forbrukertilsynets kommunikasjonsavdeling i en epost.

Én av fem norske barn overvektige

Ifølge Unicef er fedme i barndommen en global rettighetskrise som berører nesten 380 millioner barn over hele verden.

Mellom 15 og 21 prosent av barn og unge i Norge lever med overvekt i dag. Én av av seks lever med fedme.

Ifølge helsedirektoratet er brus, saft og godteri de største kildene til tilsatt sukker i kosten i alle aldersgrupper. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler.

Det anslås at over halvparten av barn og unge, og om lag én av fem voksne, har et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt.

I juni i fjor vedtok Stortinget å utarbeide forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge under 18 år.