(Nettavisen): – Glem rådet om å selge når det er «hot», sier daglig leder i Sem og Johansen Eiendomsmegling, Christoffer Askjer.

Våren er tiden hvor mange ønsker å selge boligen sin, spesielt boliger med hage eller som ligger i grønne omgivelser, blir ekstra attraktive på markedet.

Boligene tar seg bedre ut om våren, mener Askjer. Det er hyggelig å vise fram den fine hagen osv. Aller mest er det boliger med hage som nå kommer fram på markedet. Det er hyggelig å vise fram den fine hagen osv.

Men mange boliger på markedet betyr at også prisene går ned, og du vil ikke nødvendigvis få like mye for boligen som du kanskje hadde håpet.

– Du skal selge når markedet er «hot», altså når prisene er høye, og kjøpe når prisene er lave. Jeg har holdt på som eiendomsmegler i 23 år, og jeg har aldri sett noen få det til, forteller Askjer til Nettavisen.

Hvis du sitter på en bolig med hage eller er omringet av natur, kan dette være tiden for å selge unna boligen. Hvis ikke mener Askjer at våren ikke er en god tid for å skulle selge.

Viktigste grunnen til å selge

Det er ingen fasit på når det lønner seg å selge boligen. Mange vil tenke at en skal vente til markedsprisen er høy for å få mest mulig for boligen, men eiendomsmegleren mener det er en annen faktor som er enda viktigere.

– Det som er paradoksalt er at ingenting tyder på at det er bedre priser om våren. Alle legger ut nå om våren fordi det ser bra ut, men da blir det mer å velge mellom, som igjen gjør at budrundene blir roligere, forklarer Askjer.

Han mener at det ikke er sesongen som skal avgjøre om du bør selge boligen eller ikke, men om du har behov for å bytte hjem nå.

– Hva er det egentlig som styrer behovet i boligmarkedet? Det er endringer i livssituasjonen som å få barn, behov for en heis, større bolig eller mindre bolig. Det forandrer seg gjennom hele livet uavhengig av været, forteller Askjer til Nettavisen.

80 prosent av kundene hos Sem og Johnsen Eiendomsmegling kjøper sitt nye hjem først, for så å selge det andre hjemmet, som Askjer selv anbefaler.

Nyboliger sliter mest

Tilbudet på hus til barnefamilier er det som varierer mest på markedet ut ifra årstid, og er på topp nå om våren.

Antallet leiligheter på markedet ligger derimot likt gjennom hele året.

Mens nybygg har slitt over lengre tid. Høye priser og dårlig marked gjør det nemlig vanskelig å få solgt til en god pris.

– Det har blitt dyrt å bygge med inflasjon og lønnsvekst. Det blir så dyrt å bygge nytt, at det er billigere å kjøpe et gammelt hjem enn nytt, sier han og legger til:

– Bare 65 prosent av nyboliger ble solgt i fjor. Det er helt krise lite.

Når det kommer til hvor i Norge det er lettest å selge, er det spesielt et område som skiller seg ut:

– Boligmarkedet er linjert. Det er dyrest i midten av bykjernen, og så blir det billigere jo lenger bort fra kjernen vi kommer, forklarer Askjer til Nettavisen.

Avslutningsvis forteller han at det kan være vanskeligere å selge bolig til høyere pris enn hva du har kjøpt den for, spesielt jo lenger unna bykjernen du kommer.