(Nettavisen): Boligprisene falt med 0,9 prosent i desember (0,2 prosent sesongkorrigert), ifølge ferske tall fra Eiendom Norge.

Det er dårligere enn markedet forventet.

– Det er ikke en boligkrise, men en byggekrise i Norge i dag, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til Nettavisen i dette videointervjuet:

Byggenæringen sliter veldig fordi det ble solgt få boliger i fjor, kombinert med få nybygg-prosjekt. Tredje kvartal i fjor ble det laveste nivået for igangsetting siden 1999, ifølge Prognosesenteret.

– Problem

– Dermed får vi en boligkrise fra neste år, fordi befolkningen vokser. Da kommer det få ferdigstilte boliger, og det kommer til å bli et problem, sier han og gjør et historisk tilbakeblikk.

– Det at det ligger så mange usolgte boliger ute for salg nå, hvordan vil dette påvirke prisnivået?

– Det vi ser, basert på data fra tidligere, er at dette ikke får så stor påvirkning på boligprisene. Det legges ut omtrent like mange bolig for salg hvert eneste år, og så vil etterspørselen variere.

– Spises opp

Her kommer varslede rentekutt i 2024 til unnsetning:

– Hvis det kommer noen positive signaler fremover, for eksempel om rentesettelser, vil lageret av flere utsolgte boliger enn vanlig spises opp gradvis, slik at ikke boligprisene affiseres i så stor grad, tror boligtoppen.

Lauridsen tror vi snart kan se bort fra «rentespøkelset»:

– Nå er det sånn at markedet priser seks rentesettelser i både Eurosonen og i USA. Hvis dette slår til, vil Norges Bank måtte følge ganske raskt etter – i første halvår. Det vi ha positiv påvirkning på boligmarkedet.

Avviser kritikken

Ifølge sjeføkonom Kyrre M. Knudsen har usolgte boliger, det såkalte «boligfjellet», økt mye i løpet av kort tid.

– Det kan føre til at selgerne etter hvert tar boligen av markedet, fordi de ikke får den prisen de ønsker. Da «skjules» disse i markedet og gjør at prisene egentlig holder seg kunstig høye», sier han til Nettavisen.

– Enkelte hevder at dere sminker på statistikken ved at usolgte boliger tas av. Hva vil du si til det, Lauridsen?

– Jeg har sett dette argumentet, men jeg forstår det egentlig ikke helt så lenge det selges bra med boliger. Det er solgt like mange boliger som i 2022, så er det jo sånn at markedet fungerer. De som ikke ønsker å selge, de selger ikke. Da er det veldig rart å si noe om verdien på de boliger som ikke selges.

– De boliger som ikke blir solgt og som dermed blir inaktive, på hvilken måte inngår de i statistikken?

– Nei, alle boliger blir liggende i statistikken i seks måneder, så utgår de av statistikken på selve tellingen.