Hamar brannstasjon er en av de aller viktigste beredskapsinstitusjonene på Hedmarken. En brannstasjon må kunne kalles kritisk viktig infrastruktur.

Fra garasjene ved Vikingskipet rykkes det ut hele døgnet. Beliggenheten er på mange måter god, med kort utrykningsveg til sentrum, i retning E6 og i retning Stange.

Brannvesenet skal ikke måtte sine krefter på å redde seg selv når krisene inntreffer.

Beliggenheten er utvilsomt praktisk. Men den kommer også med en pris, og den ser vi nå.

Hamar brannstasjon står, som mye annet i denne byen, under vann. Beredskapen er flyttet til en midlertidig lokasjon.

Det er et sørgelig syn inne i brannstasjonen. Nå har vi drøye ti centimeter vann inne i hele stasjonen. Vi må rett og slett evakuere, konstaterte avdelingsleder beredskap, Per Harry Stensli hos Hedmarken Brannstasjon til HA for noen dager siden.

Det har ikke skjedd mange gangene. Under storflommen i 1995 var situasjonen tilsvarende.

Sånn sett kan man si at statistikken viser at dette ikke er noe stort problem.

Men i kjølvannet av ekstremværet Hans, står vi foran en debatt om hvilke tiltak som skal til for å sikre oss i framtida. Hvor skal vi bygge, hvor skal vi bo, hvor skal kritisk infrastruktur ligge

I Hamar har brannmannskapene - de som skal bruke sin tid og sine krefter på å berge andre - jobbet døgnet rundt med å berge seg selv fra sine lokaler. Brannledelsen sier til HA at de frykter slitne brannmannskaper, og at utrykningstiden kan bli noe lengre enn normalt.

Det er uholdbart. Vi kan ikke ha det slik.

Vi trenger alltid å ha en best mulig beredskap, og særlig gjelder det i tider som disse, da ting skjer over alt og behovet for innsats fort kan bli stort.

Temaet om å bygge en ny brannstasjon for Hamar er ikke nytt. Det har vært luftet å bygge en stasjon i retning Vien, noe som også ville sikret rask utrykningsveg i de fleste retninger.

Med en dyr eldrebølge på gang, utfordringer med skolestruktur og andre ting, er det lett å se at en ny, moderne brannstasjon kan føles som et dyrt og heftig løft for Hamar. Det er en stor investering.

Bildene av brannmannskaper som vasser i vann inne på egen brannstasjon er imidlertid såpass nedslående at de bør starte en debatt.

Brannvesenet skal ikke måtte bruke sine krefter på å redde seg selv når krisene inntreffer.