I skolestruktur-saken som kommunestyret vedtok høsten 2022, ble Børstad ungdomsskole prioritert som nr. 2. Når kommunestyret skal vedta sin investeringsplan fremover, foreslår jeg at Børstad rykker opp og bygges først.

Det er ingen tvil om at Børstad ungdomsskole sterkt trenger en fornyelse. Børstad er den største ungdomsskolen i Hamar med nær 350 elever.

Mens Børstad fremstår omtrent som den gjorde da den ble bygget i 1968, ble både Ajer ungdomsskole og Ener ungdomsskole totalrenovert i 2004/2005.

Å si at Børstad ungdomsskole er umoderne er ingen overdrivelse, og tida har på mange måter vokst fra bygget. Utfordringene med skolebygget er mange. Bygget er nedslitt og mange klasserom er veldig små. Skolen er full, og det er ingen klasserom ledige.

Selv om ungdommene trives godt med tilhørighet i klassen sin og med egne klasserom, er det ingen tvil om at bygget har lite fleksibilitet når det gjelder undervisningsformer og gruppestørrelser.

Børstad er integreringsskole, som også gir et behov for tilpasset undervisning både i grupper og en til en. Dette er det ikke mulig å få til i dagens skolebygning.

For elevene er det kun toaletter i kjelleren. Toalettene er dermed godt ute av syne for de ansatte med de uheldige konsekvenser det kan få. Dagens bygg ivaretar heller ikke krav til universell utforming.

Vedtaket i skolestruktursaken var omstridt og er fortsatt debattert. Det er også mange andre skolebygg i kommunen som trenger rehabilitering. Men alle er enige om at Børstad ungdomsskole har høy prioritet.

Ved å bygge Børstad først, får man også tre likeverdige ungdomsskoler i kommunen.