(Nettavisen): Grønn Ungdom mener Coop bør fjerne «turbokyllinger» fra sine butikkhyller. Utfasingen går ikke raskt nok, ifølge Frøya Skjold Sjursæther, politisk nestleder i Grønn Ungdom. Hun bruker begrepet om kyllinger hun mener ikke har hatt gode nok vekstomgivelser før slakt.

– Vi forbrukere bør være trygge på at kyllingene vi handler på butikken, har levd et godt liv før den havner i butikkhyllene. Det kan vi ikke være så lenge Coop selger turbokyllinger, sier Skjold Sjursæther.

Kyllingene heter offisielt Ross 308. Dette er en kyllingrase som er avlet fram til å vokse så raskt som mulig, og er den mest brukte slaktekyllingene i Norge.

– Gangvansker og pusteproblemer

I underkant av 35 dager vokser kyllingen i gjennomsnitt fra 50 gram til to kilo. Coop selger denne typen gjennom sin leverandør Den stolte Hane.

– En turbokylling lever bare i 35 dager før den blir drept. Den lever hele sitt liv med liten plass, gangvansker, pusteproblemer, organsvikt og uten å få sett dagslys. Det er skuffende at Coop ikke vil gå lenger for å sikre kyllingene i deres butikker et bedre liv, legger Skjold Sjursæther til.

Hun viser til en undersøkelse gjort av dyrevernsorganisasjonen Anima som sier at sju av ti Coop-medlemmer sier kjeden bør fase ut denne kyllingrasen.

– Grønn ungdom mener det er på høy tid at Coop lytter til sine medlemmer og fjerner alle torturerte kyllinger fra butikkhyllene, sier Skjold Sjursæther.

Vil fase ut

– Coop er opptatt av god dyrevelferd og har allerede saktevoksende kyllingraser som en del av vårt sortiment, gjennom Gårdsklekket og Änglamark økologisk kylling, sier Knut Lutnæs, seniorrådgiver kommunikasjon og myndighetskontakt i Coop.

Lutnæs synes det er overraskende at meldingen om at Nortura og Den stolte Hane skal fase ut Ross 308, ikke har nådd fram.

– Coop mener en utfasing uansett må skje gjennom at bransjen, sammen med myndighetene, blir enige om standarder som ivaretar dyrevelferden, produsentene og som dekker kundenes behov, legger Lutnæs til.

Ingen sluttdato

Skjold Sjursæther er skuffet over at Coop lener seg på sine leverandører i utfasingen, istedenfor å ta saken i egne hender.

– Det er bra at Nortura sier at de vil fase ut turbokyllinger på sikt, men det er rett og slett ikke bra nok så lenge vi ikke har noen sluttdato eller nedtrappingsplan å forholde oss til, legger hun til.

Tidspunktet for når turbokyllingen eventuelt forsvinner, er ennå ikke klart. Ifølge Lutnæs er utfasingen et svært omfattende arbeid som krever betydelig planlegging og tilpassing.