I den senere tid har diskusjonen rundt damanlegg i Yksnsjøen og Rokosjøen blitt satt på dagsorden av damanleggenes eier, Løiten Almenning.

Et samlet kommunestyre i Løten mener det er svært viktig at Rokosjøen beholder sin utbredelse og sitt vannspeil. Kommunestyret støttet samtidig kommunedirektørens vurdering i at kommunen i dagens økonomiske situasjon ikke har mulighet til å påta seg et ansvar for anlegg og regulering.

Om Løiten Almenning faktisk vil starte en prosess for å få nedlagt damanlegget vet vi ikke. Det vil i så fall bli en lengre prosess der mange må få slippe til med innspill, synspunkter, fakta og konsekvensvurderinger.

Når det gjelder damanlegget ved Yksnsjøen registrerer jeg at Løiten Almenning mente at damanleggets eierskap var knyttet til Løiten JFF. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) pekte derimot på Almenninga som rettmessig eier ved Yksnsjøen.

Når det gjelder Rokosjøen er rettmessig eier Aktieselskapet Klevfos Cellulose & Papirfabrikk AS. Dette aktieselskapet er 100 % eid av Løiten Almenning.

Jeg tillater meg å undres over at en representant fra Senterpartiet i debatten i kommunestyret pekte på at Speideren kunne ha eierskap i deler av damanlegget. Dette sågar etter å ha referert til at tilsyn og oppfølging vil koste relativt godt med penger.

Det at man peker på andre i disse sakene om damanlegg – om det så er Løiten JFF eller Speideren – må jeg med respekt å melde si jeg synes er utidig.

Så er jeg helt sikker på at vi vil få rikelig anledning til å debattere saken videre dersom Almenninga starter prosessen knyttet til nedlegging av damanlegget ved Rokosjøen.

I debatten er det også spilt inn mulig interesse for overtakelse av damanlegget ved Rokosjøen. Uansett er vi mange som vil følge saken med stor interesse. Rokosjøen betyr mye for mange.