(Nettavisen): Fredag legger Norges Bank fram rentebeslutningen for mai. Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil renten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

«Informasjonen vi har fått så langt kan indikere at det kan bli behov for å holde renten oppe noe lenger enn vi tidligere så for oss.», står det i pressemeldingen.

– Det er mindre sannsynlighet for rentekutt i september nå, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i et direkteintervju med E24.

Flere rentekutt i høst?

Før beslutningen ble kjent sa sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til Nettavisen at spenningen ikke var knyttet til om det ble en endring i styringsrenten nå:

– Alle vet at renten ikke blir endret nå. Det er mer spennende om sentralbanksjefen vil bruke den vanlige formuleringen om «ting har utviklet seg omtrent som ventet og vi holder oss til den rentebanen vi varslet for halvannen måned siden».

Han sier det alternativt er spennende om Bache hadde trukket fram faktorene som dytter rentebanen opp, som svekket kronekurs, økt lønnsvekst og at markedsrentene i resten av verden har økt.

– Det har vært spekulert i at Norges Bank vil åpne for flere rentehopp også i høst, men det tror jeg ikke hun vil gjøre. Jeg tror altså ikke det blir snakk om rentehopp denne uken, verken i USA eller Norge, sa Knudsen i forkant.

Han la til at dersom Norges Bank holder seg til det de har uttalt før, ligger det an til ett rentekutt i løpet av høsten, og enda ett neste vår.