Mandag er det 22 år siden terrorangrepet som på noen timer tok livet av 3.000 uskyldige mennesker fra 93 land.

To kaprede sivile fly kræsjet etter tur inn i tvillingtårnene som huset World Trade Center i New York, og et tredje styrte rett inn i det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter i Washington. Enda et fly styrtet over Pennsylvania. For åpne kameraer ble verden vitne til utførelsen av en nådeløs og presis plan.

Desperate arbeidstakere falt og stupte fra skyskraperne, som etter hvert kollapset og begravet mange flere, blant dem 400 redningsfolk fra nødetatene. Alle om bord i flyene mistet livet, inkludert 19 selvmordsterrorister tilknyttet nettverket Al-Qaida.

Reaksjonen til den da ferske president George Bush jr. var å erklære krig mot terror. Al-Qaida hadde sin base i Taliban-kontrollerte Afghanistan. I årene før 2001 hadde de først og fremst fått oppmerksomhet for hårreisende menneskerettighetsbrudd, særlig mot kvinner.

Det er vanskelig å ikke bli fortvilet over hvor kjent dette fortsatt lyder. Det er bare to måneder siden den siste innskrenkingen av kvinners frihet skjedde i landet som Taliban igjen kontrollerer. Én etter én er arenaer der jenter over 13 år kan lære, jobbe eller ha sosiale fellesskap utenfor hjemmet, offisielt stengt for dem.

Kretsen rundt Bush hadde stor tro på militære løsninger. I årene som fulgte 2001, har hevnen mot den spektakulære ondskapen gravd dypt i potten som kunne løst andre store verdensproblemer.

"Nine eleven" senket terskelen for å krige for flere regimeendringer. Påstander som senere ble motbevist om produksjon av masseødeleggelsesvåpen, fikk USA til å invadere Irak i 2003, uten støtte i FN.

Den antatte hjernen bak flyangrepet på hjertene i amerikansk handel og forsvar, Osama bin Laden, ble drept av amerikanske spesialstyrker i 2011. Men det var langt fra nok.

Forskere anslår at i overkant av 800.000 dødsfall kan knyttes direkte til USAs krigføring i Afghanistan, Irak, Syria og Jemen. Over 7.000 amerikanske soldater hadde ved 20-årsmarkeringen for 11. september ofret livet. Over 30.000 som har deltatt, skal ha begått selvmord i den samme perioden. Kjernen i IS (Den islamske staten) skal ha blitt etablert i et amerikansk fengsel etter invasjonen av Irak.

Parallelt har den amerikanske statsgjelda blitt historisk høy. Ifølge Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) har krigen mot terror bidratt til å forskyve makten - og beredt grunnen for at Kina om få år passerer USA som verdens største økonomi.

Og dollar-milliardene som kunne vært satt inn mot de største truslene på verdens felles agenda - klimaendringer, globale helseutfordringer og brutal stormaktsrivalisering - er på 22 år redusert til et tankeeksperiment.