Vinteren er historie, og med vår, forsommer og varmegrader, kommer grillmaten.

Nordmenn har i årevis lagt sin elsk på gassgrillen, og selv om entusiastene fremdeles sverger til kull - og sier at gassgrillerne egentlig bare steker maten sin - så vinner gassen på lettvinthet hos mange. Man slipper å vente på at grillen skal bli varm. Masende unger og sultne mager får mat temmelig kjapt.

Raskt og enkelt.

Men det er slett ikke uten risiko. Og det er det trolig mange som glemmer.

Mandag kveld smalt det.

På boligområdet Mastmoen i Elverum eksploderte en liten gassbeholder på en innglasset veranda.

Vinduer ble blåst ut, og smellet skaket opp hele nabolaget. Alle blålysetater rykket ut.

Til alt hell oppsto ingen alvorlig fysisk personskade i eksplosjonen.

Når gass eksploderer og glass singler, der det imidlertid flaks og kort veg fra flaks til uflaks.

Gassbeholderne er ikke få i antall i norske hjem.

Hendelsen i Elverum viser oss hvilket potensiale som ligger i selv svært må slike beholdere.

Mange har større gassbeholdere enn dette til sine gassgriller, og det spørs om alle egentlig er klar over vilket skadepotensiale som faktisk ligger i disse. Hvis om att, dersom att.

For det er få ulykker med gass i Norge.

Men når de først inntreffer, kan resultatet være fatalt.

For en del år tilbake var det et eksempel på det i ei hytte på Sjusjøen. Uriktig bruk av propangass førte til ei alvorlig ulykke i ei hytte.

Nøkkelen til å unngå gassulykkene, er å sette seg inn i riktig bruk og riktig vedlikehold av utstyr. Sikker hverdags gassvettregler forteller hvordan.

- Jeg vil si han var heldig i forhold til det som kunne skjedd, sier brannvesenets innsatsleder Knut Bjørnseth til Østlendingen etter ekplosjonen i Elverum mandag kveld.

I juli 2016 mistet en mann livet i en ulykke med en noe større gassgrill.

Det skjedde i Dyreparken i Kristiansand.

Sommeren er kort, og det meste regner som kjent bort.

Det gjelder å nyte dagene og kveldene, og vi vil gjerne ha godt mat og fyr på grillen.

Det er ingen grunn til å være superengstelig, for å grille med gass er normalt svært trygt.

Men det er et lite forbehold der.

Gassbeholderne er små bomber som kan flytte boliger av grunnmuren, og forårsake alvorlig menneskelig skade.

Med litt bevissthet, litt oppmerksomhet og et ørlite minimum av vedlikehold og forholdsregler, gjør du grillingen trygg.

For deg og naboene dine.