Den kalde krigen er blitt varm igjen. Dessverre. Det påvirker oss alle.

Et eksempel på det, er alle meldingene om droner som politiet har fått den siste tiden. Nordmenn er årvåkne, og følger med på aktivitet på egen grunn som kan være mistenkelig.

HA har denne helgen fortalt historien om det lille, viktige huset langt uti skauen, i Løten.

Gjennom en hel serie brønner i bakken, lytter Norsar på verden. Brønnene er spredd utover hele Hedmarken; Hamar, Ringsaker og Løten.

De er flere enn 40 i tallet, og er meget følsomme greier som fanger opp hvis for eksempel Nord-Korea foretar seg noe.

Det kan synes gammeldags å fortelle om lyttestasjonen, som en gang i tiden ble finansiert av amerikanerne for å følge med på sovjetisk aktivitet som for eksempel prøvesprengninger.

Men da det brått smalt på den mye omtalte gassrørledningen i Østersjøen tidligere i høst, viste systemet seg fram.

For smellet langt der ute i havet ble registrert inni skauen i Løten. I pressemeldingen som gikk ut, fortalte Norsar at det var lyttestasjonen i Løten som hadde fanget opp den undersjøiske smellen, som flere lands myndigheter er relativt sikre på at ikke var en ulykke eller et tilfeldig uhell.

Vår tid krever at vi følger med. Godt med. Det handler om alt fra å passe på installasjonene våre ute i Nordsjøen, til all annen aktivitet som kan være skadelig eller fiendtlig.

HA kan skrive detaljert om installasjonene fordi Norsar er helt åpne om dem, og informerer om dem både i intervjus form og på sine egne nettsider. Denne delen av vår årvåkenhet mot andre nasjoners virksomhet er av det mer åpne slaget.

Trolig representerer historien om Norsar-anlegget på Hedmarken noe ukjent for mange av oss.

Noe overraskende, kan hende også litt skremmende.

Atomtrusselen som mange av oss vokste opp med for flere tiår siden, er tilbake.

Vi har en aggressiv nabo i øst som trur med å bruke dem, og som også kan synes å ha vilje til å operere i andre land i annen grad enn bare for kort tid tilbake.

Da er det viktig at vi følger med.

Med både øyne i nakken, og ører i bakken.