Påkjenningene er enorme for hundrevis av pårørende - familie, venner, klassekamerater og kollegaer. 10. september er verdensdagen for forebygging av selvmord.

Tallet på selvmord er langt høyere enn alle de som dør i trafikken, av drukninger og narkotiske overdoser, til sammen. Hele 610 mennesker tok sitt eget liv i fjor, i Norge.

Innlandet er et av fylkene med den høyeste selvmordsraten pr 100 000 innbyggere. I fjor var det bare Nordland som hadde høyere tall. Og 2022 var dessverre ikke noe unntak - også de foregående årene havnet Innlandet høyt på den vonde statistikken.

I Innlandet valgte 52 personer å ta sitt eget liv i fjor.

Mange unge dør. Ekstra tragisk er det at vi mister mange av våre unge på denne måten. Selvmord har lenge har vært den hyppigste dødsårsaken i aldersgruppen 10-19 år i Norge - og årsak til 24 dødsfall i fjor. De senere årene har selvmord også blitt den hyppigste dødsårsaken for aldersgruppen 20-29 år.

Sannsynligvis vil tallene for 2023 bli like dystre som i fjor - siden få endringer skjer. Mange familier vil bli rammet, og tusenvis av mennesker vil høre om eller kjenne noen som er blitt etterlatt.

Kjenner du en etterlatt? Å ta vare på de pårørende er viktig, men mange vet ikke hva de skal si eller gjøre.

Vi i LEVE vil derfor gjerne gi noen råd om hvordan du kan gå frem:

  • Selv om du føler deg ukomfortabel, våg likevel å ta kontakt og vise støtte.
  • Du kan for eksempel si: Er det noe spesielt jeg kan gjøre for deg? Jeg tenker på deg. Jeg er her om du trenger meg. Om du ønsker å snakke om det som skjedde, så kan jeg lytte. Hvis du trenger selskap, så kommer jeg.
  • Unngå å si at tiden leger alle sår. Eller at du har jo de andre barna, du har jo de andre å leve for. Du er jo så sterk, dette klarer du. Du får bite tennene sammen og se fremover. Slike fraser kan oppleves belastende, selv om de er velmente.
  • Tilby deg å hjelpe med praktiske ting, telefoner og organisering, dersom du står den etterlatte nær.
  • Er du arbeidsgiver til en etterlatt? Spør hvordan hen ønsker å bli møtt. Noen vil raskt tilbake i jobb, andre trenger tid. De små gestene kan bety mye, som å ringe, sende blomster, og andre tegn på medmenneskelighet og omsorg.

Kom til CC lørdag 9. september. Les gjerne mer på leve.no, der finner du flere gode råd. LEVE jobber for å støtte de pårørende, og med å forebygge selvmord. Vi tilbyr sorggrupper og samtaler.

Vi vil også minne om at mange flere enn de som faktisk dør i selvmord, har tanker om å gjøre slutt på livet sitt. Å snakke om selvmordstanker, kan redde liv. Og er du bekymret for noen, våg å spørre!

Vi markerer verdensdagen for forebygging av selvmord dagen i forveien, nemlig lørdag 9. september kl 13, på kjøpesenteret CC i Hamar, i første etasje. Vi tenner lys, det blir appell, musikk og PS dans kommer. Du er hjertelig velkommen!

Beste hilsen styret i LEVE.