Torsdag ble kommunebarometeret for 2022 sluppet, og HA er raskt ute med å slå fast at Hamar ligger i toppsjiktet på målingen. Men legger til: "Vi har noen forbedringspunkter."

Dette er en dramatisk underdrivelse av situasjonen, da vi ligger på plass nr. 295 i rangeringen når det gjelder sosiale ytelser. Hamar utmerker seg med mange på sosialstønad og lang stønadslengde.

Dette har vært et problem i 10 år! Når vi vet at hele 13% av Hamars befolkning i dag lever under vedvarende fattigdom og at nesten 700 av disse er barn, gjør det ikke situasjonen bedre. Heller ikke det faktum at matprisene det siste halvannet året har økt med 25 prosent.

Dette forteller meg at politikerne i Hamar nå må ta denne situasjonen på alvor.

Vi kan rett og slett ikke være bekjent av at fattigdommen øker og forskjellene blir større mellom folk. Det må tas politisk grep nå.

Rødt har i kommunestyret flere ganger foreslått å øke sosialsatsene, og blitt nedstemt hver gang.

Vi utfordrer nå de andre partiene til å stemme for økte satser på sosialhjelp allerede nå i høst. De må økes betraktelig, for å holde tritt med utgiftsøkningen. Vi har langt igjen før vi kommer dit på statistikken vi ønsker å være.

Rødt vil at kommunestyret vedtar flere tiltak for å bekjempe fattigdom:

1. Vi vil kople leieprisene i kommunale boliger fra markedet og fryse leieprisene, slik at folk har råd til å bo der.

2. Vi vil innføre fra leie til eie-prinsippet også for kommunale boliger, slik at leietaker ved å betale husleie samtidig investerer i fremtidig egen bolig.

3. Vi vil innføre fritak for eiendomsskatt for dem med lav inntekt.

4. Vi vil ha aktiv kommunal boligpolitikk og en egen kommunal etat som utfører tomte- og eiendomsutvikling i kommunal regi. På denne måten styrker vi den politiske og demokratiske styringen av boligpolitikken. Rødt vil tale innbyggernes sak, ikke utbyggernes.

Til slutt et spørsmål til de andre partiene: hva vil dere gjøre for å bekjempe fattigdommen og de stadig økende forskjellene? Velgerne fortjener et svar.