Utnytter kvinnen selv mulighetene – eller er andre ting som morsrolle, familie eller venninner viktigst? Kapitalismen trenger deg, kvinne!

I 2023 hadde norske menn 264 milliarder kroner mer i formue enn kvinner. Menn har 56 milliarder mer i kapitalinntekter og eier 80 prosent av de private aksjeverdiene på Oslo Børs.

Menn opprettet også 80 prosent av alle aksjeselskap, iflg DNB. Statistikken viser at det er et stort kapitalgap mellom kvinner og menn. Kapitalgapet dreier seg om lønn, aksjefond, sparing med skattefordeler, pensjon – rett og slett kunnskap om egen økonomi.

Kvinner tjener 89 prosent av menns lønn. Kun 3 av 10 gründere er kvinner. Det betyr at vi mangler kvinnelige rollemodeller som inspirerer til viktige retnings- og yrkesvalg i livet.

I Høyre mener vi bestemt at vi alle er ulike mennesker med ulike behov, men at alle skal ha lik mulighet til å lykkes i livet. Valgfrihet er nødvendig for å realisere enkeltmenneskets rett til å ta ansvar og forme sitt eget liv.

Det har en egenverdi at mennesker kan fatte egne valg uavhengig av livssituasjon og bakgrunn. Det er et mål at mennesker i størst mulig grad skal kunne bestemme over eget liv. Det er ikke kjønn som avgjør et menneskes kvaliteter, egenskaper og ytelsesevner.

I den virkelige verden og i det praktiske livet er det imidlertid slik at over en tredjedel av alle kvinner jobber deltid. Tall fra foreldrepengeundersøkelsen 2021, viser at 49 prosent av kvinnene tok ut ulønnet permisjon. I 2017 var tallet på 30 prosent.

På privaten er det også menn som betaler de store regningene; huslånet, strømregningen, bilen, forsikringene. Kvinner betaler mat, klær til barna og andre løpende utgifter som sammen utgjør mye penger, men som man ikke tar vare på kvitteringene for.

Denne forskjellen påvirker hvilke muligheter og hvilken valgfrihet kvinner har.

Blant de 200 største selskapene i Norge er det 21 som har en kvinnelig administrerende direktør.

Dresskledde menn danner altså malen for hvordan vi forestiller oss en lederskikkelse i næringslivet. Det betyr at mange kvinner mangler rollemodeller som inspirerer til viktige retnings- og yrkesvalg i livet.

Når vi vet at 70 prosent av alle ansatte i offentlig sektor er kvinner, er sannsynligheten stor for at mulighetene og valgene for utdanning og yrke preges av rollemodellene vi finner her.

Men når det skapes nye bedrifter og arbeidsplasser i bransjen de kan best – som helse og omsorg eller barnehager – stemples man som velferdsprofitører.

Mens mannlige gründere i mannsdominerte yrker kalles innovatører og jobbskapere, kalles etablerer i kvinneyrker profitører. Man skaper en bedrift der man har kompetanse.

Kvinner må ha like stor mulighet til å gjøre det i bransjene de dominerer, på samme måte som menn kan i typiske mannsdominerte yrker. Ingen kaller dem profitører selv om de legger opp strømmen i offentlige bygg.

Norges kjønnsdelte arbeidsmarked har betydning for forskjeller innen arbeidstid, lønn, karriere og utviklingsmuligheter – men også hvem som eier den private formuen.

Det er derfor vi ikke kan la være å gjøre noe med denne ubalansen. Flere studier som viser at bedrifter med mangfold i toppen tjener bedre, har et konkurransefortrinn og får et bedre arbeidsmiljø.

Kvinner, menn og bedrifter får det bedre med en jevnere kjønnsbalansen.

Vi må alle gå i oss selv og være oss bevisst våre egne tanker og holdninger rundt hvem vi ser for oss som ledere/gründere i næringslivet. Kunnskap mangler vi ikke.