Byer ble bombet, demokratiet revet vekk og over 10.000 norske borgere ble drept. Etter andre verdenskrig lovte vi hverandre «aldri mer 9. april»! Nå må vi igjen sette handling bak disse ordene.

Vi lever i en utrygg verden. Det er krig og store lidelser i vårt nærområde. I Russlands grusomme krig mot Ukraina er det om lag 500.000 døde og sårede.

I den forferdelige krigen mellom Israel og Hamas er det over 31.000 drepte. For første gang er det registrert over 100 millioner mennesker i verden på flukt.

På toppen av dette har vi en uforutsigbar presidentkandidat i USA, som har oppfordret Russland til angrep på Nato-land som ikke bidrar nok til alliansen. Dette er en totalt uansvarlig og skadelig holdning fra det som kan bli USAs neste president.

Det er svært usannsynlig at Norge skal bli angrepet. Men vi må være forberedt. Forsvaret er som en forsikring på hus og hjem.

Du håper innstendig at du aldri får bruk for den, men det ville være hasardiøst å være uten god nok forsikring hvis huset ditt skulle brenne ned. Det er naivt å ikke forberede seg på det nesten utenkelige.

Norge har vært naive en gang før, og det ble skjebnesvangert. Etter første verdenskrig rustet Norge ned, og i mellomkrigstiden var forsvaret på sparebluss.

Fra 1933 – samme år som Hitler ble rikskansler – lå de årlige forsvarsbudsjettene på om lag 33 millioner kroner. Den økte krigsfaren utover på 1930-tallet resulterte i et forsvarsforlik i Stortinget i 1937, med en ekstra bevilgning på 91 millioner.

Høyre krevde 190 millioner, men fikk ikke gjennomslag. Dessverre kom dette for sent. Det tok for lang tid å kjøpe utstyr, trene soldater og gjøre forsvaret kampklart. I april 1940 var det norske forsvaret i dårlig stand, og uten evne til å yte bred motstand.

Vi lærte av dette, og i etterkrigstiden hadde Norge et sterkere forsvar enn i dag. Forsvarets andel av BNP lå mellom 3 og 4 prosent. Etter Berlinmurens fall og Sovjetunionens kollaps ble forsvaret redusert på 1990-tallet.

Forsvarsutgiftene utgjør nå 1,6 prosent av BNP. Nå må vi innse alvoret og bygge opp igjen. De faglige rådene er tydelige.

Forsvarskommisjonen sier i klartekst at forsvaret har betydelige mangler, og at den operative evnen må styrkes umiddelbart. Kommisjonen foreslår en styrking på 70 milliarder årlig, noe som er nesten en dobling av dagens budsjett.

Innlandet Høyre har store forventninger til langtidsplanen for forsvaret (LTP), som legges frem i vår. Denne må gi en reell og betydelig styrking av forsvaret. Vi må snarest mulig opp på NATO-målet om at minimum 2 prosent av BNP skal gå til forsvar.

Innlandet har stor betydning for Norges forsvarsevne. Rena leir og Terningmoen utgjør Hærens tyngdepunkt i Sør-Norge, og hovedkvarteret til cyberforsvaret er på Jørstadmoen.

Viktig er også HV-skolen på Dombås og vernepliktsverket på Hamar. En styrking av forsvaret må gi en betydelig satsing i Innlandet. Vedtaket om felles rekruttskole på Terningmoen må realiseres snarest.

Forsvaret er til for å beskytte det kjæreste vi har. Vår frihet, selvstendighet og trygghet. Forsvaret må styrkes slik at vi aldri mer opplever 9. april 1940.