Ringsaker Arbeiderparti og AUF mener at alle barn uavhengig av økonomisk og sosial bakgrunn skal ha et trygt og godt skolemiljø. Skal vi bygge en sterk fellesskole trenger vi gratis skolemat i skolen.

I dag er det kun to land i verden som ikke har en eller annen form for gratis skolemat, Norge og Albania.

Norge er et land med små forskjeller, men allikevel faller flere barn utenfor fellesskapet i skolen. I dag tilbyr skolene barna frukt eller melk på skolen med premiss om at foreldrene betaler.

Dette skaper et skille mellom de som har, og ikke har penger, og det passer dessuten dårlig med gratis skole-prinsippet i norsk skole.

Det har vært flere prosjekter med gratis skolemat. Resultatene er ikke overraskende gode; bedre trivsel, bedre oppmerksomhet, utjevning av sosiale forskjeller, et bedre fellesskap.

Forsøkene som har vært forteller oss hvor viktig måltidet er.

I dag opplever 1 av 2 lærere at elever ikke spiser mat på skolen.

Vi i AUF og Ringsaker Arbeiderparti ønsker ikke å sette spørsmål om elevene synes maten hjemme er kjedelig, om de må rekke bussen, eller om det er fordi foreldrene ikke har råd.

Vi ønsker derimot å sette et trygt skolemiljø, med god læring og små forskjeller mellom elevene i fokus.

Dages ordning gjør at elever av forskjellige grunner ikke spiser mens de er på skolen. Det skaper et «oss» og et «dem» mellom elevene.

Istedenfor en skole som skaper forskjeller ønsker vi å skape en fellesskole hvor elevens beste alltid står i fokus.

God ernæring kan redusere livsstilssykdommer og spare samfunnet for store kostnader, sier Norges Bygdekvinnelag, vi er ikke uenig.

Vi mener at alle elever uansett bakgrunn fortjener et sunt måltid på skolen. Dette vil være med på å minske forskjellene i en allerede altfor ulik skolehverdag.