I tillegg skal kommunene overta oppgaver, ansvar og risiko fra staten - uten at det følger med ekstra mider.

Som daglig leder i Stavsberg barnehage SA, en privat og foreldreeid barnehage med 3 avdelinger og 50 barn, så kan jeg se tilbake på flere år med fulle plasser, ventelister, og foreldreundersøkelser med en score som er godt over nasjonalt gjennomsnitt.

Det var faktisk bare 287 av landets 5419 barnehager som scoret høyere enn oss i 2023. Dette er faktorer som gjør meg trygg på at vi er en barnehage som bidrar med kvalitet, kapasitet og mangfold i tilbudet til barna i kommunen og på landsbasis.

1. november sendte regjeringen på høring forslag til nytt regelverk for styring og finansiering av private barnehager. Regjeringens forslag er et angrep på nasjonale regler om at kommunale og private barnehager skal behandles likt.

Uten et nasjonalt regelverk for finansiering av private barnehager, så har heller ikke vi i private barnehager trygghet for at vi kan drive barnehagene videre. I tillegg til at forslaget om endringer i barnehageloven skaper stor usikkerhet for oss i Stavsberg barnehage og øvrige private barnehager, så får forslaget store konsekvenser for barn, foreldre - og også for kommunene.

Lovforslaget gir kommunene anledning til å overstyre foreldrenes valg av barnehage. Kommunen får anledning til å legge ned barnehageplasser i vår barnehage som foreldre ønsker å benytte til sine barn, for å heller flytte barna til kommunens egne barnehager som de ikke har nok søkere til.

Siden private barnehager kun får tilskudd og foreldrebetaling basert på hvor mange barn som går i barnehagen, så vil dette gi enda større uforutsigbarhet for vår barnehage og andre private barnehager.

Hvis lovforslaget går igjennom så vil staten overføre en rekke oppgaver, ansvar og risiko til kommunen, som kommunene må håndtere uten at det følger med ekstra midler.

Betydelig mer midler vil gå til administrativt merarbeid i kommunene, uten at det fører til et bedre tilbud til barna.

Etter flere år med kutt og innstramminger for private barnehager, så er smertegrensen nådd. Forslagene fra regjeringen er svært opprørende, og gir ikke halvparten av landets barnehager den forutsigbarheten vi trenger for å kunne levere et godt tilbud til barna i tråd med kravene.

Nye reguleringer i barnehagesektoren må bygge på nasjonale regler som sikrer jevn og høy kvalitet i tilbudet til barna, samt økonomisk likeverdig behandlig og valgfrihet for foreldre.