De har alltid vært mot ordningen, og stemt mot hver gang vi i Arbeiderpartiet har villet la folk reise billig på flere hundre bussruter i Innlandet om sommeren. Nei, det bemerkelsesverdige er argumentene de bruker for å ta fra folk billig sommerbuss.

For i Hamar Arbeiderblad 6. juli begrunner Frp sitt ønske om å ta fra folk i Innlandet billig sommerbuss. Muligheten for å ta bussen fra hvor som helst i Innlandet via Kongsvinger til Charlottenberg for å handle – det er dét som har blitt Frps kronargument mot billig sommerbuss. Så virker det til at de later som om det er dette som er hensikten med billig sommerbuss. Men det er det jo så langt derifra. For de aller fleste bussreisende i Innlandet er det helt uaktuelt å reise til Charlottenberg. Sommerprisen på 10 kroner gjelder på alle de hundrevis av bussrutene som Innlandstrafikk har. Og påfallende er det jo at samtidig med at Frp mener billig buss skaper økt handelslekkasje, viser det seg at handelslekkasjen har gått kraftig NED, og at stadig færre reiser til Sverige for å handle.

I Arbeiderpartiet syns vi det er bra at flere handler i Norge. Men dette blir uansett full avsporing i forhold til saken: Med billig sommerbuss kan du reise hvor du vil i hele Innlandet på alle Innlandstrafikks bussruter – og kun betale 10 kroner for reisen. Tilbudet var en suksess da vi startet det i tidligere Hedmark fylke, og det har blitt en enda større suksess etter at det ble videreført i Innlandet fylke. For nå kan hedmarkingene reise enda lenger for tikroningen sin, ettersom også Oppland er med i tilbudet. Og opplendingene kan reise rundt i hele Innlandet for den samme lave prisen som hedmarkingene tidligere har betalt.

Frp har vært mot 10 kroner på sommerbussene hele veien. Både da vi i Arbeiderpartiet først gikk inn for dette i tidligere Hedmark fylke, og senere har de vært imot det i Innlandet. Aldri har jeg hørt dem argumentere med at dette vil gi økt grensehandel, og det er ikke rart; skal du gjøre storinnkjøp av brusbrett, kjøtt og hva det nå enn måtte være – så er busstransport upraktisk. Det er bil de fleste bruker for å gjøre større innkjøp. Effekten på handelslekkasje av billig sommerbuss er trolig mikroskopisk.

Derimot har billig sommerbuss stor effekt på å få folk til å reise kollektivt. Det fjerner økonomiske og sosiale barrierer i å komme seg rundt i det store fylket vårt. For en tier kan du komme deg til attraksjoner og opplevelser som du ellers måtte betalt mer for å reise til. Ungdom, minstepensjonister, barnefamilier i lavinntekt – alle som ellers snur på krona for å forsøke å få den til å strekke litt lenger kan få seg billige bussturer i sommer. Ja, ikke bare folk med trang økonomi – ALLE kan om sommeren i Innlandet reise med bussen for 10 kroner til badestrender, til museer, til naturopplevelser, til festivaler eller til sommerjobben.

Det er vi i Arbeiderpartiet for. Og det vil vi fortsette med. At noen av bussrutene ender opp utenfor Innlandet, er riktig. Du betaler fortsatt bare 10 kroner så lenge det er Innlandstrafikk som kjører, enten du vil til Røros, til Hadeland Glassverk eller kanskje til Eidsvoll, Gol eller til Charlottenberg. Sett deg på bussen, betal 10 kroner og reis av sted.

Syns du at politikken skal bidra til å bygge ned økonomiske hindringer og sosiale forskjeller, og skape muligheter for alle – uavhengig av størrelsen på folks lommebok? Det syns vi i Arbeiderpartiet også. Det er ikke bare folk med god råd som skal kunne komme seg til sommeropplevelser i Innlandet. Arbeiderpartiet kommer til å fortsette å gå inn for billig sommerbuss hvis vi fremdeles styrer Innlandet etter fylkestingsvalget i høst.