Den 14. november skal tre forslag fra Rødt om viktige politiske spørsmål opp til votering i Stortinget.

  • Norge må anerkjenne Palestina som egen stat

Rødt foreslår at Norge starter arbeidet med å anerkjennelse av Palestina som egen stat. Hvordan vil politikerne fra Innlandet stille seg til dette spørsmålet? Hva vil stortingsrepresentantene fra Hedmark og Oppland stemme? Vil de følge de 138 av FNs 193 medlemsland som har anerkjent den palestinske staten med Øst-Jerusalem som hovedstad?

FNs sikkerhetsråd har i en rekke resolusjoner slått fast at etableringen av israelske bosettinger på palestinsk territorium er folkerettsstridig. Det er viktig å erkjenne at både ulovlig okkupasjon og anneksjon er aggresjonshandlinger i strid med FN-pakten.

FN har anerkjent det palestinske folkets rett til selvbestemmelse i en rekke resolusjoner. 75 år etter at FN stemte frem delingsplanen for Palestina, har palestinerne fortsatt ikke fått innfridd sine rettigheter etter internasjonal lov. Vil stortingsrepresentantene fra Innlandet støtte dette forslaget?

  • Nei til Apartheid

Den internasjonale konvensjonen om undertrykkelse og straff av apartheidforbrytelsen regnes som en av FNs menneskerettighetskonvensjoner. Det var den første bindende internasjonale avtalen som fastslo at apartheid og rasesegregering var en forbrytelse i folkeretten.

Konvensjonen kategoriserer apartheid som en forbrytelse mot menneskeheten. Det har gjort forbrytelsen relevant for Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har kategorisert apartheid på samme måte. ICC kan dermed dømme individer for denne forbrytelsen.

Per 4. juli 2023 er det 109 land som er parter i konvensjonen. Norge er ikke blant disse. Rødt fremmer derfor forslag om norsk tilslutning til FNs apartheidkonvensjon, vil dere støtte dette kjære stortingsrepresentanter fra Innlandet?

  • Etisk handel

I FNs sikkerhetsråds resolusjon 2334 fastslås det at Israels bosettinger på okkupert land er folkerettsstridige. Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) og FNs sikkerhetsråd har fastslått at tredjestater har en forpliktelse til å unnlate å støtte opp under de folkerettsstridige bosettingene.

Den logiske følgen av identifiseringen av varer fra selskaper og virksomheter produsert på okkupert jord i strid med folkeretten er å forby slike varer. Her har Innlandet fylkeskommune gått foran og tatt inn bestemmelser i våre egne innkjøpsregler.

Det er i Norges interesse å bidra til respekt for folkeretten. Som en småstat er Norge ikke tjent med å bidra til en utvikling der makt erstatter rett ved at stormakter og regionale stormakter kan okkupere og annektere land i strid med folkeretten uten at det slås ned på med forholdsmessige reaksjoner fra det internasjonale samfunn.

Rødt fremmer derfor et forslag om et nasjonalt forbud mot varer og tjenester fra selskaper og virksomheter på okkupert jord som er produsert i strid med folkeretten.

Vil stortingsrepresentantene støtte dette forslaget og slik følge opp vedtatt politikk fra partikolleger fra fylkestinget i Innlandet?