Så fort snøkaoset var over på Sørlandet dreide interessen for været seg om Sibir-kulda som kom sigende inn fra nordøst.

Og snart konkurrerte vi i Innlandets dalfører med kulderekordene i Finnmark.

Også Hedmarken fikk sin del av de bitende minusgradene, skjønt det er ikke så enkelt å si om det ble noe rekord eller ikke.

Laveste offisielle temperatur på Hedmarken ble målt på Disen i Hamar lørdag 6.januar med -29 grader.

Private målinger kan vise lavere eller høyere selv om målingene ikke ligger langt unna hverandre. Bare to ganger tidligere er det målt kaldere på Hamar med rekorden på - 29,8 fra 2010.

Hele den første uka i det nye året ble omtrent like kald over hele Hedmarken som i rekordåret 2010. Men med et gjennomsnitt over hele uka på rundt – 15 grader skilte det 1,5 grader til rekorden.

Og i 2010 gang fortsatte kulda ei hel uke til, og det ble enda kaldere den andre uka.

Helt tilbake til krigstida er det bare fem-seks ganger Mjøsa har lagt seg så tidlig. 

32 kuldegrader på Brumundsaga

Det er ikke lett å si hva som er riktig temperatur. En ting er at termometret viser riktig, det gjør de fleste i dag også de i bilene, en annen ting er hvor du måler.

Et eksempel fra sist lørdag viser dette. Min venn fortalte han hadde vært på Ljøsheim, og der viste termometret cirka – 15 grader midt på dagen.

Han dro hjem igjen til Hamar mot kvelden og ser til sin forbløffelse at temperaturen synker voldsomt når han kjører nedover lia. På Brumundsaga stoppet termometret på -32 grader!

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl forklarte dette fenomenet slik på Dagsrevyens værmelding fredag, ordrett sitert:

«Det er slik at når det er stille luft så samler kaldlufta seg i dalene og bunnene, og denne lufta blir liggende stille og blir avkjølt over lang tid. Men på toppene renner den kalde lufta ned. Så blir det store forskjeller, og dette kan være vanskelig å varsle.»


Isen på Mjøsa

I de årene Mjøsa er islagt over det hele skjer det som regel i månedsskiftet januar-februar. Ikke slik i år. I år er den 365 km2 store innsjøen islagt så å si over alt fra 8.januar.

Dette gjelder også de store fjordbassengene i innsjøen. Det er spennende å gå på isen, jeg vil advare alle mot å ta noen sjanser. Gå der hvor det har gått folk før deg og utvis forsiktighet.

At det blir is første uka i januar er svært tidlig, og det reflekterer de kalde førjulsmånedene november, desember, og også den harde starten på det nye året.

Helt tilbake til krigstida er det bare fem-seks ganger Mjøsa har lagt seg så tidlig.

Siste året det var noe is av betydning var i 2018, men da kom isen i mars, og en måned senere var det isfritt igjen.