Klima- og miljøminister Espen Barth Eide vedtok den 21. juli å gi fellingstillatelse på binne med to årsunger i Trøndelag.

Dette vedtaket er mildt sagt oppsiktsvekkende.

For det første er det et prinsipp å ikke felle binne med unger. Hvilke land med respekt for seg selv skyter utrydningstruede dyrearter med unger?

Brunbjørnen er sterkt truet i Norge.

Binnen det er snakk om, er en av de viktigste binnene i Trøndelag.

Det er svært viktig å ta vare på disse i Norge. Hun er en av få binner i reproduktiv alder.

Bjørnebestanden ligger langt under bestandsmålet.
Faktisk har Stortingets antall for 13 årlige ungekull nasjonalt aldri blitt nådd.

I Trøndelag er bestandsmålet 3 årlige ynglinger og status i dag er kun 1,4 årlige ynglinger.

I mange år har Rovviltnemda i region 6 søkt om å få felle binna, men Miljødirektoratet har naturlig nok avslått fellingstillatelsene. Så overkjører klima- og miljøministeren eget direktorat, og gir grønt lys for felling av binnen og de små bjørnungene.

Det er nesten så man ikke tror det er mulig - men så har vi jo for en liten stund siden opplevd noe av det samme på Lillehammer.

Samme mann skrev under på naturavtalen i Montreal i fjor, men vet han hva han har forpliktet seg til?

Nina Konst, Lillehammer

Miljødirektoratet ga ikke dispensasjon til å bygge ny E6 gjennom Lågendeltaet naturreservat.

Betingelsene for gjøre unntak fra vernevedtaket var ikke oppfylt, men så kom Espen Barth Eide på banen og endrer verneforskriften for å få bygget firefeltsmotorvei gjennom naturreservatet.
Samme mann skrev under på naturavtalen i Montreal i fjor, men vet han hva han har forpliktet seg til?

Det ser ikke slik ut.

For lange, fine taler om viktigheten av å ta vare på biologisk mangfold er ingenting verdt, når det ikke følges opp med handling.

Det er lett å skrive under avtaler som havavtalen, men når det samtidig åpnes opp for gruvedrift på havbunnen, tross faglige råd - så skjønner de fleste at det hele er bare et spill for galleriet.

Mannen har kjørt hardt på også mot våre utrydningstruede ulver.

Nina Konst

En klima- og miljøminister skal jobbe for å reversere naturtapet og jobbe for å sikre levedyktige bestander av truede dyrearter. Hans viktige jobb er snu den dramatiske utviklingen for verdens naturmangfold.

Vi står i praksis uten en klima- og miljøminister i Norge. Det virker heller som om vi har to næringsministre, for Barth Eide løper næringsinteressenes ærender, det har vi opplevd flere ganger i blant annet rovdyrpolitikken.

Mannen har kjørt hardt på også mot våre utrydningstruede ulver.

Det er alvorlig at vi står uten en Klima og miljøminister vi kan ha tillit til.

Fra før av er tilliten til denne regjeringen tynnslitt med med den ene skandalen etter den andre. Politikerforakten blir ikke mindre selv om noen turer fram med «loven» i hånd. Fellingstillatelsen på binnen med unger er nok et brudd på Bernkonvensjonen. Alle andre tiltak skal være utprøvd FØR man kan felle utrydningstruede dyr.

Verden står overfor en alvorlig naturkrise. I Norge har vi nå nådd et bunnivå når det gjelder naturforvaltning.

Nå når Jonas Gahr Støre skal gjøre endringer i regjeringskabalen sin, så bør klima- og miljøministerposten gis til noen som faktisk bryr seg om natur.