Skogen blir brukt hver dag og året rundt av både turgåere, skiløpere, barnefamilier og eldre. Denne skogen gir en naturopplevelse som forskning viser bidrar til en god fysisk og psykisk helse for befolkning og samfunnet.

Om våren kryr det av hekkende fugler i denne grønne oasen. Klukhagen barnehage bruker en del av skogen som opplæringsarena for de minste i «Solskogen».

Hamar kommune har selv kartlagt området som svært viktig friluftsområde. Klukhagan er en liten, men på mange områder svært variert skog, med en fin variasjon i alder på trærne samt døde trær som gir livsgrunnlaget til et mangfold av viktige arter for hele skogøkosystemet.

Det gir en unik «skog- og naturopplevelse» og utgjør et av de få grønne og nærturområder i et relativt tett urbant område.

Allerede i høsten 2020 utførte Glommen Mjøsen Skog omfattende flatehogst på østsiden av Klukhagan uten hensyn overhodet til at området ble brukt som turområde.

Det ble ikke engang spart noen trær langs eksisterende stier, noe som ødela fullstendig for naturopplevelsen i denne delen av Klukhagan.

Planlagt gjennomføring av ytterlig hogst er derfor nå svært oppsiktsvekkende og gjør oss bekymret for at dette fine og verdifulle grøntområde kan bli alvorlig og ytterligere forringet.

Det er positivt at Glommen Mjøsen Skog er villig til å prøve lukket hogst, men det må være lov å spørre om det må drives økonomisk lønnsomt skogsdrift i et av Hamars viktigste grønne lunger i det hele tatt?

Videre reises det spørsmål på hvilke premisser hogsten skal foregå? Hva vil det si at «vi lar mange trær stå igjen» som det står på hjemmesiden til Glommen Mjøsen Skog.

For å bevare opplevelsesverdien av en skog er det ikke tilstrekkelig å la «mange av de største trærne stå». Det må tas hensyn til sjikting, arts- og aldersblanding, undervegetasjon og død ved, for det er det som utgjør den levende skogen som vi alle er så glad i.

Klukhagan er et viktig område for veldig mange i Hamar – det er lite og skjørt område.

Vi ønsker å oppfordre til å se etter alternativer for flatehogst på de områdene som dette er tiltenkt og heller tar en profesjonell vurdering av enkelttrærs stabilitet og helse ift. til sikkerhet bl.a. i «Solskogen».

Videre ønsker vi å oppfordre Glommen Mjøsen Skog til å forsikre seg om at maskinførere har tilstrekkelig erfaring og kunnskap om hvordan en hogst som bevarer skogsbildet gjennomføres.