Innlandet fylke har uttalte og klare mål om å være best på kultur. Det er bra, men etterleves ikke ambisjonene i praksis, blir resultatet et dårligere kulturtilbud – ikke bedre.

I fylkeskommunens egen kulturstrategi 2022 – 2026, kan vi lese: Det er levebrødet til mange, og det gir opplevelser til enda flere. Det setter oss på kartet, både i Norge og verden, og er et viktig trekkplaster for tilreisende. Vi har virkelig eventyrlige muligheter i kulturfylket Innlandet. Og med det som utgangspunkt var det naturlig for fylkestinget å legge lista der den bør ligge: Innlandet – best på kultur!

Et godt sted å starte kunne i det minste være å følge opp den politisk avtalte fordelingsnøkkelen for inneværende år.

Lista er lagt, men hva betyr det i praksis for det profesjonelle kunst- og kulturfeltet i Innlandet? Faren med festtaler er at de forblir nettopp det.

Skal vi lykkes med å bygge, vedlikeholde og utvikle et profesjonelt kunst- og kulturliv som opplever Innlandet som en attraktiv region for sitt virke (delmål 1), og som bidrar til økt bolyst, må investeringene og satsingen samsvare med ambisjonen.

Som teatersjef på Teater Innlandet har jeg møtt vilje, kompetanse og ambisjoner i Fylkeskommunen. Både politisk og i administrasjonen. Derimot noterer jeg meg at Innlandet Fylkeskommune er blant de få fylkene som har valg å IKKE følge opp justeringen som innebærer en økning i det statlige tilskuddet (jfr.Kultur- og likestillingsdepartementets brev av 28.06.2023 Statsbudsjettet 2023 – Justering av tilskuddsbeløp).

Denne korrigeringen omfatter også tilskuddet til Teater Innlandet, der det offentlige driftstilskuddet er delt med 70 prosent fra staten og 30 prosent fra regionen (jfr. Innst.14 S (2022–2023), vedtak IV). Der andre fylker har valgt å justere sin andel etter revidert nasjonalbudsjett, slik at den prosentvise tilskuddsfordelingen opprettholdes i henhold til den faste fordelingsnøkkelen som er vedtatt av Stortinget, velger altså Innlandet fylkeskommune å si nei.

Er dette en politisk beslutning, eller er avgjørelse tatt av fylkesdirektøren Tron Bamrud?

Det er et brudd med den avtalte fordelingsnøkkelen, og det fører til en betydelig innstramming i det samlede offentlige tilskuddet til Teater Innlandet.

En slik innstramming har store konsekvenser for teatret som allerede er i en krevende økonomisk situasjon etter åtte forutgående år med akkumulerte realkutt i rammebevilgningen.

En realnedgang i det regionale tilskuddet rammer den kunstneriske kjernevirksomheten direkte og dermed tilbudet til publikum, så vel som kunstnernes arbeidsmuligheter.

Det er et bekymringsfullt signal for fremtiden at fylket velger å bryte en vedtatt fordelingsnøkkel, og det samsvarer lite med ønsket om å være best på kultur.

Statens justering er ikke en tilleggsbevilgning, men en kompensasjon for manglende inndekning, som normalt skulle ha kommet i ordinært statsbudsjett. Samtidig har Innlandet fylkeskommune fått en tilsvarende justering av sitt rammetilskudd, nettopp for å sette fylkeskommunen i stand til å følge opp sine forpliktelser og andel.

For et fylke med en meget krevende demografisk utvikling, virker det bakvendt å ikke ville satse på en næring som bidrar til økt bolyst og tilflytting.

Det finnes flere store kunst- og kulturinstitusjoner i Innlandet som formidler kunst på et høyt nivå, og som bevarer og formidler kultur og tradisjoner til nye generasjoner. Sammen med arrangører av kulturfestivaler og kulturarrangement, kunstnere og kunstnermiljø skapes produksjoner og uttrykk som høster anerkjennelse langt utover fylkets grenser.

Skal det være slik også i fremtiden, hjelper det lite med en ambisjon om å være best på kultur. Så hva vil dere med Teater Innlandet, Thomas Breen, Hanne Alstrup Velure og Aud Hove?

Ønsker dere et turnerende regionteater på et høyt nasjonalt nivå, må ambisjonene omsettes til handling. Dere har lagt lista, og vi har levert.

I 2022 nådde Teater Innlandet ut til 40.000 publikummere, hadde betydelig nasjonal synlighet, leverte teater av høy kunstnerisk kvalitet, var oppdragsgiver for svært mange kunstnere og turnerte aktivt i hele regionen. Tenk hva vi kunne fått til med en styrket økonomi?

Et godt sted å starte kunne i det minste være å følge opp den politisk avtalte fordelingsnøkkelen for inneværende år.