Jeg klarer ikke å begeistres for alle planene om blokkbebyggelse i strandsonen og andre bydeler. Hvem skal bo i disse leilighetene? Barnefamilier?

Neppe, både ut fra beliggenhet og kostnad. Folk fra nabokommuner og litt lenger vekk? Åpenbart.

Det vil øke andelen eldre, som allerede er en utfordring for tjenestetilbudet innenfor helse og omsorg.

Andelen eldre øker dramatisk i følge SSB statistikk nr. 13600, om befolkningsframskrivninger.

I perioden 2022- 2050 øker andelen over 65 år med 42,5 % eller 3096 personer. I 2022 var det 7276 personer på 65 år og eldre som var bosatt i Hamar.

I 2050 er det antallet 10.372, eller 35 % av befolkningen mot 23 % i 2022.

Tilveksten fra aldersgruppen 0 - 19 år er i samme periode er kun 5 % eller 320 flere barn og unge. Den yrkesaktive delen, definert som gruppen mellom 20 og 64 år, reduseres med 4 %.

Eller var det kun 200 - 300 meter foran Strandgateparken det var verdt å kjempe for?

Jan Larsen

I Kommuneplanen 2018- 2030 er det prognoser for en vekst på 1,5 % årlig. Saksunderlaget for kommunestyresaken om skolestruktur, viste at andelen nye elever er så lite at skoler kan slås sammen eller legges ned.

Presset på omsorgsboliger derimot øker, og det er ikke kun eldre som har slik behov. Beslutningen om å utsette innflytting i åtte leiligheter på Sæterløkka, viser at det allerede gjøres strenge økonomiske prioriteringer ut fra dagens aldersstruktur.

Utbyggingen på Espern og Godsområdet øker antall og andelen blokkleiligheter i Hamar.

Mange har investert i blokkleiligheter som utleieobjekter. Antallet vet ingen, ei heller kommunen eller våre politikere.

Det er et marked for studenthybler og annen framleie. Og Strandsonen er en gunstig plass for prisvekst og god kapitalavkastning.

Men er det spekulasjonsobjekter vi bygger? Er det god boligpolitikk? Og er drømmen om kontakten med Mjøsa skrotet?

Eller var det kun 200 - 300 meter foran Strandgateparken det var verdt å kjempe for?

Alderssammensetning og ønsket utvikling må ligge til grunn for boligpolitikken. BBL sin ordførerkandidat viser i et innlegg i HA om Mjøsfronten, til behovet for å gjøre Hamar attraktiv.

Dette brukes lett som argument for kostnader der avkastningen på investert kapital blir vanskelig å dokumentere. Dette gjelder generelt og ikke kun BBL.

Partier som har en troverdig plan for sammenhengen mellom befolkningsutvikling, boligpolitikk og økonomi bør stille sterkt ved høstens valg.

Visjonen om "Innlandets urbane hjerte" er en risikabel sak hvis det kun fokuseres på følelser og opplevelser og fakta fornektes eller fortrenges.

Det beste planleggingsgrunnlag har SSB i sine framskrivninger.

Antallet byer som har vekst som mantra i en omkrets på 12 mil fra Oslo S, er mange. Og alle jakter på arbeidsplasser, barnefamilier og vekst i skatteinntekter.