Debatten om byutviklingen i Hamar viser stort hjerte og engasjement for byen. Den berører de tre høye byggene som skal romme Innlandet Science Park i den nye bydelen ved Mjøsa.

Flere tar til orde for at disse bygningene vil oppleves dominerende.

Med etableringen av Innlandet Science Park i Hamar er ambisjonen å styrke Hamar som utdannings- og forskningsby og tiltrekke virksomheter, talenter og investeringer til Innlandet.

Men etableringen vil også bidra til et mer levende bybilde. På kveldstid og i helgene vil parken huse arrangementer, debatter og kulturaktiviteter.

Den vil bidra med et kreativt miljø og en arena som er tilgjengelig og åpen for hele Hamars befolkning. Plasseringen og promenadene og torget som bygges i tilknytning vil gjøre strandsonen åpen og mer tilgjengelig for alle.

Men hva er bakgrunnen for det store bygningsvolumet?

Innlandet Science Park har som mål å styrke forutsetningene for vekst i Hamar og Innlandet på to måter - ved å støtte nye ideer og oppstartsbedrifter, og ved å legge til rette for at etablerte bedrifter kan forbli konkurransedyktige.

I en tid preget av dyptgripende digitalisering, rask teknologiutvikling og store samfunnsutfordringer er det viktig å styrke forutsetningene for vekst og nytenkning i hele landet, og det er spesielt viktig i Innlandet.

For selv om regionen har potensial til å ta ledende posisjoner innen definerte næringer, scorer regionen lavest på innovasjon i Norden.

I tillegg vet vi at en stor andel av innovasjonen og veksten fremover vil springe ut fra nye, banebrytende teknologier, og her har Innlandet behov for å styrke seg.

For å bedre forutsetningene for regional vekst planlegger Innlandet Science Park å samlokalisere oppstartsbedrifter, etablerte bedrifter, forskning & utdanning, investorer og relevante myndighetsorganisasjoner.

Men samlokalisering av «vekstøkosystemaktørene» er ikke nok til å utløse vekst og innovasjon. Forskning viser at samarbeid og samspill nødvendig.

Infrastruktur, nettverk, forretningsutvikling - og å legge til rette for samarbeid og samspill er nettopp hva Innlandet Science Park skal bidra med.

Teknologiutviklingen gjør at mye av innovasjonspotensialet i dag ligger i grensesnittene - mellom bransjer, mellom forskning & utdanning og næringsliv, og mellom oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter.

Derfor er samarbeid og samhandling på tvers viktigere enn noen gang.

Derfor ser vi at miljøer tilsvarende det Innlandet Science Park forsøker å legge til rette for allerede er etablert i mange andre deler av landet.

Se til Rebel (Oslo), Forskningsparken i Oslo, Construction City, Oslo Science City, Media City i Bergen, Ålesund Kunnskapspark med flere. I Sverige, som huser en av Europas topp-tre innovasjonsregioner, er det etablert et tredvetalls Science Parker.

Studier viser at vekstbedrifter tilknyttet svenske forskningsparker har 30 prosent større sannsynlighet for å lykkes.

Byer og regioner kjennetegnet av nærhet og samspill mellom aktørene i vekstøkosystemet lykkes bedre med utvikling av vekstbedrifter fordi tilgangen til og koblingen mellom ideer, kunnskap, kunder og kapital er bedre.

Dermed er forutsetningene for lykkes med innovasjon, forutsetningene for å omsette idéer til vekst, rett og slett bedre.

Derfor er bygningsvolum viktig for Innlandet Science Park.

For å skape et miljø som fremmer vekst, må arealene være store nok til å både romme en kritisk masse og en riktig miks av aktører. Erfaring fra andre science parker viser at bygningsmassen bør være på minimum 40.000 kvm.

For å styrke tilgangen til og koblingen mellom ideer, kunnskap, kapital og kunder – kreves samspill på tvers av organisasjoner, og det er det i utgangspunktet krevende å lykkes med.

Tenk bare over hvordan en vegg, en trapp eller en gangbru skaper siloer og avstand innenfor én og samme organisasjon. Derfor er det viktig at parken er så konsentrert som mulig - i få bygninger.

Så hvorfor kan ikke Innlandet Science Park bare lokaliseres et annet sted? Fordi en rekke studier peker på fysisk plassering som viktig suksessfaktor for science parker.

I en av studiene heter det: "Enkel tilgang til transportmiddel påvirker livskvaliteten til ansatte og er viktig for å tiltrekke bedrifter. Dette er avgjørende for suksess i science parker."

Plassering ved det sentrale trafikknutepunktet i sentrum sikrer tilgjengelighet for kunnskapsmiljøer og bedrifter i og utenfor regionen. Sentral plassering bidrar til å forsterke miljøet og attraktiviteten til science parken - likeledes vil science parken med en sentral plassering styrke byen.

Innlandet Science Park representerer en unik mulighet til å få til noe helt nytt i en tid - og en region - som ikke bare krever, men som forutsetter et helt annet nivå av nyskapning.

Derfor kan det være verdt å åpne for å tenke nytt om bygningsutforming i Hamar.