I 2016 hadde Hamar og Gjøvik like mange innbyggere, nå har Hamar 2.000 flere. Denne ulikheten skyldes i stor grad at Hamar har satset mer på å utvikle byens attraktivitet for innbyggere og tilreisende.. Investering i attraktivitet har gitt flere innbyggere, flere arbeidsplasser, økte kommunale inntekter og et bedre omdømme.

Etter årtusenskiftet har det viktigste politiske skillet i Hamar gått mellom partier som har villet satse på byutvikling og de som har vært mot. Arbeiderpartiet og FrP har vært de to partiene som har vært mest negative, og det er derfor ingen politisk bombe at Hamar AP henter ordførterkandidaten fra FrP.

Blant prosjektene disse partiene har stemt i mot kan nevnes utbyggingen av Koigen, Kulturhuset, Stortorget og Strandgata. Dessverre har ikke suksessen til disse prosjektene økt forståelsen for byutviklingsgrep i Hamar AP, det viste seg senest i avstemningen om utbyggingen av jernbaneområdet og Science park.

Kronargumentet mot byutvikling er at den går på bekostning av lovpålagte oppgaver. Men stemmer det? I siste utgave av Kommunebarometeret er Hamar på tolvte plass, og på femte plass hvis man ikke hensyntar at Hamar har relativt god økonomi sammenlignet med andre kommuner.

Hamar er blant annet landets fjerde beste skolekommune. Det er altså ikke noe som tilsier at satsingen på byutvikling har gått ut over tjenestetilbudet.

Tvert om, den har flere innbyggere og dermed økte inntekter, flere arbeidstakere (statistisk betyr 2000 innbyggere 200 nye helsearbeidere) og økt aktivitet i næringslivet både i kommunen og nabokommunene. Hamar rangeres av SSB nå på linje med Bergen, Trondheim og Stavanger i sentralitet.

By og bygdelista har hatt ordfører-makt i Hamar i 20 år. Det er mange og luftige løfter i valgkampen, BBL har vist at vi leverer i praksis.. «Byen har blitt noe helt annet. Jeg har vært en del på Hamar inn og ut på korte møter gjennom tiden, men nå framstår det som en mye mer levende by.» sa Erna Solberg til HA. Det er en gjengs oppfatning både i og utenfor Hamar. Og den utviklingen akter vi å fortsette.