Slik gjorde statsminister Netanyahu Hamas sterke.

Under denne overskriften skriver Sidsel Wold i NRK 25. nov. 2023 at siden Netanyahu kom til makten i 2009 har hans politikk vært å motarbeide en palestinsk stat.

Oppskriften hans har vært å styrke Hamas på Gazastripen for derved å svekke Israels partner for fred som var president Mahmoud Abbas og den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Dette er opplysninger Sidsel Vold har fra forfatteren og historikeren Adam Raz i den israelske avisen Haaretz. Avisens navn betyr Israels land.

En del av strategien var å sende penger inn til Hamas, via Qatar.

På et møte med partimedlemmer i Likud i 2019 forklarte Netanyahu at økonomisk støtte til Gaza og Hamas er en del av strategien for å holde palestinerne splittet, skriver Jerusalem.

Videre fortelle Vold at Netanyahu forlot linjen til forgjengeren Ehud Olmert, den siste israelske statsministeren som forsøkte å få til en løsning med palestinerne.

Ifølge avisen Haaretz gav Netanyahu Qatar grønt lys for å innføre rundt en milliard USD til Gaza mellom 2012 og 2018. Pengene skulle gå til lønninger og bedre levekår. Men minst halvparten havnet hos Hamas.

Både pengene og varene som strømmet inn gjennom blokaden styrket derfor Hamas sin militære kapasitet.

Statsminister Netanyahus politiske linje, å behandle en terrorgruppe som en partner og tolerere rakettangrep på bekostning av president Mahmoud Abbas og en palestinsk stat, har resultert i sår det vil ta Israel årevis å hele, skriver kommentator Tal Schneider i avisen Times of Israel.

Erik Skare er Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo, og han er enig i at Netanyahu har regjert ved splitt og hersk-metoden: «Netanyahu har jo helt åpenbart drevet med en splitt og hersk strategi blant palestinerne, ved at den på ene siden sier han at nei vi kan ikke forhandle med selvstyremyndighetene på Vestbredden fordi de representerer ikke alle palestinerne.

Og når palestinerne har forsøkt å samle seg har Netanyahu sagt at vi kan ikke snakke med palestinerne dersom Hamas er med, for Hamas anerkjenner ikke Israel».

Tidligere stats- og forsvarsminister Ehud Barak og tidligere etterretningssjef Yuval Diskin fra Shin Bet pekte på at Netanyahus strategi for å holde Hamas aktive og sterke var gal, og i 2019 sa Barak til Israels militære radio Galei Zahal at Netanyahu ofret sikkerheten til israelerne i sør.

I 2021 advarte Shin Bet-sjef Nadav Agraman mot mangelen på dialog mellom PA og Israel, fordi dette svekket de moderate palestinerne og styrket Hamas.

Ved å svekke PA på Vestbredden og sitte med et sterkt Hamas kunne han si til vestlige ledere at Israel ikke har noen «partner for fred», fordi «PA er for svake og Hamas er terrorister».

Dette blir som i romanen catch-22. En umulig situasjon, der ingen kommer videre. Det logiske begrepet «catch 22» forklares tidlig i romanen:

«Det fantes bare én paragraf, og det var paragraf 22, som sa at bekymring for ens egen sikkerhet overfor virkelige og overhengende farer var et produkt av en fornuftig tankeprosess. Orr var sinnssyk og kunne bli fritatt. Alt han hadde å gjøre var å be om det, men så snart han gjorde det, var han ikke lenger sinnssyk og måtte fortsette å fly. Orr måtte være sinnssyk for å fortsette å fly og frisk hvis han ikke gjorde det, men hvis han var frisk, måtte han fly. Hvis han fløy, var han sinnssyk og behøvde ikke å gjøre det, men hvis han ikke ville, var han frisk og måtte. Yossarian var dypt grepet av paragraf 22s innlysende klarhet og plystret imponert.

«Det er sannelig litt av en paragraf, denne paragraf 22,» bemerket han. «Det er den beste paragraf som finnes,» samtykket doktor Daneeka.»

13. januar 2024 uttalte Netanyahu ifølge NRK: «Israel gir seg ikke før full seier – Ingen kan stoppe oss – Ikke domstolen i Haag, ikke «ondskapens akse». Vi gir oss ikke før vi har oppnådd full seier.»

I Dagsavisen kunne vi 11. januar lese at Netanyahu har sagt at vi kjemper mot terrorister, og vi kjemper mot løgner i forbindelse med starten på rettsmøtene i Den internasjonale domstolen etter at det er anlagt sak av Sør-Afrika, som mener Israel gjør seg skyldig i folkemord på Gazastripen.

Til dette repliserer Netanyahu: « I dag så vi en verden snudd på hodet. Israel beskyldes for folkemord når landet kjemper mot folkemord.»

Og alle nasjoner inklusiv FN er maktesløse vitner til at det skjer et folkemord i det tidligere Palestina.

Nærmere «catch 22» kommer vi ikke.