Den ene verre enn den andre. Bare den siste måneden har vi lest og sett forferdelige handlinger påført mordyr til norske kyllinger, og sett oppdrettsmerder fulle av død og døende laks.

Som regel blir dyremishandling rettet mot dyr i kjøttindustrien forklart med enkeltskjebner, og skylden har blitt lagt på individet.

Det har vært lite selvkritikk fra kjøttbransjen selv å spore, og ingen vilje til å se på om det er selve systemet som skaper situasjoner der dyremishandling skjer.

Derfor er det så viktig at både landbruket generelt og kjøttbransjen spesielt, reflekterer over egen praksis i forhold til voldsbruk.

I prosjektet «Se sammenhengen» som er et samarbeid mellom Veterinærhøyskolen, Krisesentersekretariatet og Dyrebeskyttelsen Norge, ser man på sammenhengen mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner.

Det har lenge vært erkjent at vold mot dyr kan føre til utvikling av ufølsomhet ovenfor dyret. Dette kan igjen bidra til å svekke følsomhet for mennesker.

Varsellampen går dersom veterinærer får inn dyr med skader som trolig er påført av eierne. Eksempler på påførte skader er oftest stump vold som slag og spark, men kan også være skarp vold hvor man har brukt kniv, hammer eller andre redskaper.

Et eksempel på stump vold er at kattunger blir holdt i bakbena og slått mot veggen. Dette blir sett på som dyremishandling.

Derfor er det så urovekkende å vite at nettopp denne praksisen er en helt lovlig og anbefalt metode for å avlive grisunger på i norske grisefjøs.

I Mattilsynets «Veileder om hold av svin», kaller man endatil metoden for «bedøving» før stikk og avblødning. Hadde metoden vært brukt på kjæledyr ville man ha kalt det for stump vold og dyremishandling.

Derfor er det så urovekkende å lese om Norturas anbefalinger om merking av gris ved «klubbing», som innebærer at man skal slå grisen med en klubbe bestående av spisse pigger før den blir sendt til slakt.

Dette ville ha vært klassifisert som skarp vold og dyremishandling dersom handlingen hadde vært rettet mot et kjæledyr.

Derfor er det urovekkende å lese at kjøttbransjens Animalia anbefaler norske geitebønder å slå hjel geitekillingene sine med en øksehammer eller en lignende gjenstand. Hadde dette vært utført mot et kjæledyr, ville man kalt det en avvikende handling og sett på det som dyremishandling.

Derfor er det så viktig at både landbruket generelt og kjøttbransjen spesielt, reflekterer over egen praksis i forhold til voldsbruk. For vold er vold, uansett om den blir kalt lovlig.

Hva all denne voldsbruken gjør med følelseslivet til de menneskene som må utføre volden er svært underkommunisert, og burde sees på som et samfunnsproblem som flere enn næringen selv er tjent med å ta tak i.