Løten Høyre har lenge argumentert for viktige forhold i Løten Kommune. Men det er vanskelig å nå frem med fakta og hva vi mener må gjøres. Ryktene går, få spør og vi i Løten Høyre går ikke til valg på enkle populistiske saker. Vi ser på helheten og vi må se alt i sammenheng. Vi vil orientere.

I dag står Løten Kommune ovenfor betydelige utfordringer og vi er kjent med disse fra mange år tilbake og frem til i dag. Mange benekter de er der eller de forstår ikke de er der. De er uansett meget alvorlige for deg som velger.

Vi ønsker med dette å orientere om og gi dere som innbyggere et siste innblikk før kommunevalget i 2023.

Vi kan ikke kun spare. Vi kan ikke spare oss til en fremtid. Du må alltid tilpasse og utvikle skal du spare. Tilpasse driften, møte fremtiden og unngå oppsigelser.

Tre rådmenn/kommunedirektører har advart de folkevalgte over år. Helt tilbake når Arnason var Rådmann i Løten Kommune advarte han daværende kommunestyre om at driften av Løten Kommune ikke var økonomisk bærekraftig. Han ga daværende kommunestyre to valg:

  • Begynn arbeidet med en storkommune eller innfør eiendomsskatt. Kommunestyret valgte eiendomskatt. I 2022 hentet Løten Kommune inn 23 millioner fra deg og meg i ekstra skatt. Kun fordi du eier en bolig og dette er kun et forsøk på å klare å betale en drift som ikke er økonomisk bærekraftig. Rådmann Imsdalen advarte hver budsjettbehandling, men ingenting ble gjort. Han ble heller ikke hørt.

Nåværende kommunedirektør har advart. Klart og tydelig. Han og et enstemmig kommunestyret vedtok også å gjennomføre en Virksomhetsgjennomgang. Denne er ikke slik sittende ordfører meddeler initiert av Senterpartiet.

Nåværende kommundirektør har som sagt advart meget tydelig. Sittende kommunestyre vedtar uansett et budsjett med minus 52 millioner.

I dag kommenterer man underskudd og krevende drift med krig i Europa, høyre strømpriser, høye renter og økt lønns og prisvekst. Dette beviselig feil. Driften av Løten Kommune har ikke vært økonomisk bærekraftig på mange år.

Men ingen tilpasser driften. Tre direktører har advart, men ingen av de styrende partiene tar grep. Skylder på og tilpasser ikke. Revidert statsbudsjett (RNB) ble lagt fram 11.5. og regjeringen foreslår at den økte pris- og lønnsveksten i 2023 kompenseres. Dette innebærer at Løten Kommune mottar økte frie inntekter på om lag 10,0 millioner kroner i 2023.

Eidsiva Energi AS varsler om betydelig høyere utbytte enn det opprinnelig utbytteplan skulle tilsi for 4. kvartal 2022 og første kvartal 2023. Dette medfører en merinntekt for kommunen på om lag 14,5 millioner kroner. Dette pynter på resultatet og legges direkte inn i driften. Ikke øremerket. Det pyntes på.

Sammen med konsekvens av vedtak om mottak av flere flyktninger i K-sak 67/2022, øker dette kommunens inntekter i forhold til vedtatt budsjett.

På tross av dette har alle ansatte i Løten Kommune nå mottatt brev om ansettelses stopp, innkjøpsstopp og mulige oppsigelser.

Ingen politikere vil legge ned skoler. Men vi vet de folkevalgte sitter på år med vurderinger.

Vi er anbefalt å bygge 1-10 skole. Ikke ett hus, men flere. Samle alle lærerkrefter på et geografisk område. Dette sier både skolefaglige og skoleøkonomiske vurderinger og anbefalinger. Vi vil bruke gamle fotballbanen og løpebane som areale.

Det er bevilget penger til løpebanen. Den skal pusses opp uansett. Vi ønsker å flytte denne til et annet egnet sted i idrettsparken. Det skal friidretten selv være med å bestemme beliggenhet av. Gjerne nær garderober. Pengene er bevilget.

Fotballbanen bygges på nytt, parallelt med de to andre banen som ligger der i dag. Tre baner etter hverandre.

I forbindelse med skolereform har vi både eldrebølgen og sentrum som viktige områder vi vil utvikle. Vi ønsker å utrede og bygge basseng og aula i samme bygg som ny skole. Basseng skal brukes av alle i alle aldre. Det er mye helse i basseng. Skolen skal så klart bruke, men også hele Løten sin befolkning.

Vi vil også beholde Østvang i kommunes eie. Dette da vi trenger flere plasser for eldre innen 2030.

Lund skole ønsker vi benytte som ny storbarnehage. Den vil det være behov for innen kort tid. Dette da den nye er for liten allerede. Vi advarte når den ble bygget.

Vi ønsker å selge ungdomsskolen til private aktører som kan bygge ut leiligheter og butikker i det området. Nå blir det butikker på andre siden for ungdomsskolen, bygg på fire etasjer. Kombinasjonen av boliger og offentlige tjenester. Ved å regulere området kan vi i løpet av kort tid etablere et sentrum med flere leiligheter og frigjøre eneboliger for salg til nye som vil flytte til Løten.

Når vi selger ungdomsskolen må vi regulere inn nytt bibliotek i den nye storskolen. Der vil vi selvfølgelig ha lengre åpningstider og bruke dette som en møteplass. Vi mener bibliotek er viktig for et hvert sted.

Vi vil også lage en aula som alle i alle aldre kan bruke året rundt. Skal man dele ut premier eller høre på en konsert, foredrag eller annet kan dette arealet benyttes.

Vi kan ikke kun spare. Vi kan ikke spare oss til en fremtid. Du må alltid tilpasse og utvikle skal du spare. Tilpasse driften, møte fremtiden og unngå oppsigelser.