Sjelden har vi opplevd så mye variasjon i været på Hedmarken som i 2023

Sett under ett har 2023 vært så nær normalen det går an når vi snakker om temperaturen.

Et normalt år på Hedmarken har en snittemperatur på 5,1 grader mens det målte i år ble 4,9 altså bare 0,2 grader forskjell fra det normale.

De siste ti årene har jevnt over vært betydelig mildere enn i år med rekordmildt i 2020. Derfor ble 2023 faktisk det kaldeste året siden 2013.

God, gammeldags og kald førjulsvinter

Det var førjulsmånedene november og desember som gjorde sitt til at hele året ble så kjølig som det ble.

Årets to siste måneder ble de kaldeste siden rekordåret 2010. Og i år fikk vi den etterlengtede hvite jula som aldri før.

Jula 2023 går inn i historia som den hviteste på mange år med julekortstemning av det sjeldne slaget.

Avlyst tørkesommer

Mange husker tørkesommeren 2018. Da var det betydelig tørkeskade over deler av Østlandet.

Slik så det ut til å bli i år også med en svært tørr juni måned. Tørkeskader ble det, men ikke i nærheten av 2018 selv om juni var svært tørr og mye varmere enn normalt.

Så var det duket for ekstremværet Hans.

I begynnelsen av august varslet meteorologene at enorme mengder fuktig luft ble drevet nordover fra kontinentet og inn over Østlandet sørfra og østfra. Ingen fjell stengte for uværet som ga enorme nedbørmengder og store skader også i Innlandet.

Men som vanlig slapp Hedmarken forholdsvis lett unna det hele selv om Mjøsa fikk en flomtopp i midten av august. I de 50 år jeg har bodd på Hamar kan jeg ikke huske å ha opplevd to flomtopper i Mjøsa på samme år slik som i år.

Mens Hans ga en flomtopp 13.august, kom «Vesle-Hans» med en ny, men mindre topp helt i slutten av måneden.

Småtteri

Men totalt sett ble flomskadene på Koigen i Hamar og langs Mjøsparken i Brumunddal for småtterier å regne når det sammenlignes med skadene vestover i Innlandet.

Topografien er på vår side her på flatbygdene. Men mye regn ble det i august, hele 2,5 ganger mer enn det som er normalt.

Spesielt på grunn av «Hans» ble året under ett mye våtere enn normalt. Det kom til sammen 815 millimeter mens det normale er 604.

Men nedbøren var altså svært ujevnt fordelt med svært tørr mai og juli, og deretter mye regn i juli og ekstremt mye i august.