Organisasjonen ble opprettet samtidig med at FN vedtok opprettelsen av staten Israel i 1948. Dette vedtaket førte til at ca. 700.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem.

Fordrivingen resulterte i et folk med behov for vedvarende bistand for å overleve innenfor de rammene FN-vedtaket påførte dem. I tillegg kommer de konsekvensene Israels manglende respekt for vedtaket har påført det palestinske folk gjennom 75 år.

Eksempler er de israelske bosettingene på territorier FN definerte som palestinske. 700.000 israelske statsborgere bor i dag i 270+ bosettinger på okkupert palestinsk land.

30.000 mennesker arbeider for UNRWA og hjelpeorganisasjonen er nødvendig for at nærmere to millioner fordrevne og krigsherjede palestinere overhode kan overleve hverdagen.

UNRWA har nettverk av hjelpere som gjør at internasjonal humanitær støtte når fram til de fordrevne på Gazastripen og at de kan overleve.

Tolv av tretti tusen ansatte er nå identifisert og dokumentert som utro tjenere i UNWRA. Avsløringen har utløst øyeblikkelige handlinger fra FN og organisasjonen. Alle tolv er oppsagt med øyeblikkelig virkning og blir rettsforfulgt.

FNs leder tok øyeblikkelig avstand fra handlingene, men oppfordret samtidig verdenssamfunnet til å opprettholde sin støtte til UNWRA.

Norge har støttet UNWRA gjennom alle år og vår utenriksminister Barth Eide understreker nødvendigheten av å opprettholde denne støtten. Et klokt og nødvendig valg som vil stå seg gjennom historien. Hva skjer nå?

11. januar i år leverte staten Sør-Afrika staten Israel inn til den Internasjonale Den Internasjonale Domstolen (ICJ) for å begå folkemord mot det palestinske folk.

Domstolen tok imot anklagen. Etter å ha lyttet til framlegg fra Sør-Afrika og Israel åpnet domstolen for videre undersøkelser av om staten Israels krigshandlinger kan resultere i folkemord?

Mens undersøkelsene pågår, har domstolen pålagt staten Israel å dokumentere hvilke livreddende tiltak den vil iverksette for å sikre det palestinske folks liv og unngå folkemord.

Israel skal dokumentere sine handlinger innen en måned fra domstolens uttalelse, dvs. i løpet av februar.

Israels statsminister Netanyahu gjentar og gjentar at de israelske operasjoner på Gazastripen og på Vestbredden vil fortsette så lenge den Israelske stat finner det nødvendig.

Verdenssamfunnet og FN uttrykker støtte den internasjonale rettsorden og forventer at Israel vil gjøre det samme. Men hva skjer?

Dommen i ICJ innebærer at stater som unnlater å gi bistand til det palestinske folk gjennom etablerte hjelpeapparat kan bryte FNs folkemordskonvensjon.

Dette fordi det representerer en kollektiv avstraffelse av millioner. Stadig flere forskere innen menneskerettigheter og ledere av internasjonale hjelpeorganisasjoner påpeker nå dette.

USA, Canada, UK, Finland, Italia, Tyskland og nå Østerrike er blant de landene som har stoppet sin støtte til UNWRA.

Vi opplever at anklagene fra staten Israel ovenfor de tolv utro tjenerne utløser stans i støtte for å la en hjelpeorganisasjon arbeide mot en sivilbefolkning i nød.

Tolv syndere (og det kan være flere). Tredve tusen hjelpearbeidere. To millioner krigsherjede og fordrevne.

Hvordan kan stater og statsledere nekte en organisasjon med tretti tusen ansatte midler til å hjelpe to millioner legitimere sine handlinger?

Vil deres handlinger bli dømt som bidrag til folkemord? Hvordan forklarer de at det palestinske folk er legitime offer for politiske handlinger med døden til følge?

Vennskapsbyforeningens støtte til sivilbefolkningen i Palestina vil aldri opphøre. UNWRA er deres livsnerve. UNWRA må fortsatt støttes. Vi oppfordrer andre organisasjoner stå opp for det samme.