Nå som før har jeg et stort fokus på matsvinn, og jeg har merket meg oftere og oftere at mennesker jeg treffer i matbutikken begynner å snakke om mating av rådyr.

Dette har jo sikkert en sammenheng med at jeg er en jovial fyr, og fordi jeg så ofte som mulig ser om det er noe mat som kan reddes fra å bli kastet.

Det er blitt et stort oppsving av rabatterte matvarer som går ut på dato, selv om jeg må påstå at vi har en veldig lang veg å gå. Det burde jo ikke være lov å kaste mat, av helt åpenlyse grunner.

På nettet kan man lese at flere ønsker å mate rådyr som sliter i snøen, men at det er forbudt. Flere og flere ser sitt snitt til å kjøpe mat som går ut på dato, for å mate rådyrene virker det som.

Fôring av rådyr kan føre til at dyrene blir syke. NRK skrev nylig om at forbudet mot å mate elg og hjortedyr ble innført i 2018 på grunn av den smittsomme sykdommen skrantesjuken. Skrantesjuken er 100 prosent dødelig for hjortedyr, og smitter gjennom urin og spytt.

Jeg håper kommunen kan informere mer om temaet, og siste gang jeg ser at dette har vært nevnt av Ringsaker kommune, var for 7 år siden.

Da ble det uttalt i RB som tiltak mot spredning av den alvorlige hjorteviltsjukdommen CWD, har som kjent Mattilsynet innført forbud mot foring av alt hjortevilt. Finn Sønsteby i Ringsaker kommune, understreket at dette også gjelder rådyr. Stor takk for det til Sønsteby.

Nå har vi en politisk representant fra Sp som posisjonen har valgt inn Villreinnemnda for Rondane og Sølnkletten.

Denne personen mener jeg også burde ha et hjerte for rådyrene våre i kommunen, og fremme slike tema som dette for å hjelpe til med folkeopplysning i kommunen vår. Rådyr og rødlistet villrein kan nemlig krysse hverandres baner.

Rådyr er Norges minste hjorteviltart, de er forbudt å mate for sin egen sikkerhet. Da hadde det jo vært fint om folk respekterte dette. Jeg tror at folk mater rådyr for å være snille, og få litt glede av dem selv i hager og nabolag.

Så sist til ordtaket om helvetet, sjøl om jeg ikke tror på det som konsept. For finnes det et helvete, er nok dessverre det på jorden, for mange mennesker i krig og sult.

Så mitt nye ordtak blir slik: Helvete er brolagt av gode intensjoner, så slutt å mate rådyr fordi du er snill.