Gruppeleder Jørn Arild Flatha fremmet følgende forslag i Formannskapet i Løten den 29 november 2023 i forbindelse med behandling av budsjett og handlings-og økonomiplan i perioden 2024-2027:

"Endret aktivitet på kjøkkenet på Løten helsetun. Forslaget tas ut av budsjettet og fremlegges som en sak for kommunestyret, med plan for videre drift og synliggjøring av muligheter og begrensninger som ligger påkjøkkenet. Forslaget finansieres gjennom nedtak i foreslått økning i ramme til Østvang skole på kr. 2 millioner."

Dette forslaget fikk kun AP sine to stemmer.

Løten AP mener det ikke er riktig å vedta et kutt for kjøkkenet på Helsetunet før dette er utredet og behandlet som egen sak.

Vi har også programfestet at vi ønsker å bevare kjøkkenet. Det samme har partier som stemte mot vårt forslag i Formannskapet.

Løten AP oppfyller sine programforpliktelser, og et kjøkken på Helsetunet er kjøkken for langt flere enn beboerne på Helsetunet.

Flere eldre

Framtidas demografi tilsier at antall eldre vil øke, og antall yngre går ned.

Det manghe ofte glemmer er at da blir det etter hvert færre til frivillig arbeid. Nå trekker vi store veksler også i frivilligheten på de store etterkrigskullene.

Grunnlaget for helse og omsorgstjenester øker, mens grunnlaget reduseres blant de som skal hjelpe. I Løten har vi ved hjelp av private eiendomsutviklere, sammen med kommunens utbygging av leiligheter, hatt en utvikling av andre boformer og boligtyper enn tidligere.

Det de har til felles både på Kildetunet, Næstadjordet, Veenslivegen og Midt i Løten, er at det er gode framkomstmuligheter til Helsetunet for myke trafikanter.

Bo hjemme

Riktig og god ernæring er en forutsetning, for at flere skal kunne bo lengre hjemme. Ofte hører vi om underernæring som et problem blant eldre. Dette har vi ikke blitt varslet om i Løten. Hva gjør vi annerledes ?

Kjøkkenet på Helsetunet skal konsentrere seg om kjerneoppgaver. Dette står nevnt i budsjettgrunnlaget. Men hva er kjerneoppgavene til ernæringskokkene på kjøkkenet på Løten Helsetun i framtida? Er det tjenester til et ønsket færre antall boende i institusjon ?

Eller til et ønsket større antall hjemmeboende eldre? Hva med gruppene som sliter med rus og psykisk helse ? Hva med å benytte den gode kompetansen vi har til å tilby et måltid i skolen ?

Vi mener at vi innehar en kompetanse vi bedre kan utnytte og bruke i kommunen. Det bør tenkes mer helhetlig, for å trekke synergieffekter og gevinster ut av den kompetansen vi har på kjøkkenet på Løten Helsetun.

Løten AP håper flere følger oss på dette i budsjettbehandlingen i Kommunestyuret den 15 desember.

Nåværende og framtidens brukere fortjener at saken konsekvensvurderes og behandles som egen sak.

Det er heller ingen selvfølge at kjøkkenet på Løten Helsetun, i sin helhet skal ligge innunder Helsetunet budsjettmessig. Dette vil en grundig saksbehandling avdekke.