Tirsdag 11. juli har HA en notis om eiendomsskatt i kommunene på Hedmarken. Utgangspunktet er Statistisk sentralbyrå sin oppstilling som Huseierforeningen har brukt til å lage en samlet oppstilling for hele landet. Rapporteringsgrunnlaget er en 120 kvadratmeters stor bolig. I notisen vises det til at Stange og Løten kommuner har gått noe ned på skatten for 2023, mens for Hamar sin del står det stille og det vises til at Hamar kommune er billigst med 3852 kr for samme standardbolig.

Statistikk og tall kan brukes til så mangt. Disse tallene som vises til her er en pussig oppstilling, ja en fordreining av fakta. Det vises riktig nok til at i beregningen for denne skatten i Hamar er det et bunnfradrag på 220.000 kr. Dette har stått stille i veldig mange år, og det justeres altså ikke i takt med veksten i boligprisene. Derfor får dette fradraget stadig mindre betydning. Videre beregnes skatten med fire promille. Av hva da? Jo, av beregnet markedsverdi ab boligen slik skattemyndighetene har oppgitt den for året før (minus det puslete bunnfradraget). Utgangspunktet med 120 kvadratmeter blir derfor helt tullete, siden verdien på disse kvadratmeterne blir så veldig forskjellig.

At Hamar kommune opererer med en standard eiendomssats for en 120 kvadratmeters stor bolig blir helt misvisende. Den reelle belastningen fra denne skatteformen er vesentlig høyere for manges del, uten av dette henger sammen med betalingsevne. Undertegnede har en vanlig enebolig i Hamar på rundt 190 kvadratmeter med litt over 6 millioner kroners beregnet markedsverdi slik skattemyndighetene fastsetter den. Resultat: Over 16000 kr i eiendomsskatt for 2023. Kan Hamar kommune rettferdiggjøre en nær firedobling av eiendomsskatten fordi boligen er 70 kvadratmeter større enn standardboligen? Og kan Hamar kommune rettferdiggjøre at bunnfradraget i beregningen holdes konstant over mange år og får stadig mindre betydning? Den burde jo oppjusteres kraftig for å ha noen mening i det hele tatt.

Eiendomsskatt er en usedvanlig urettferdig skatteform. Mange som f.eks. har eneboliger etter et langt liv men etter hvert redusert inntekt på grunn av overgang fra lønnsinntekt til pensjon får særlig svi. Alle politiske partier i Hamar kommune bør avklare sin posisjon angående eiendomsskatt i god tid før kommunevalget til høsten, slik at velgerne kan velge det partiet som vil gå inn for å kraftig redusere eller eliminere denne formen for urettferdighet.