Lister for eiendomsskatt er lagt ut og med klagefrist.

Jeg mottok første av fire forfall i 2023. Nå første med forfall 21.april. Og så tre til i løpet av året. Eiendomsskatt og kommunale avgifter. I den forbindelse sjekket jeg eiendomsskattelistene. Tror nok ikke det er kø foran dem. Men kan hende det blir det nå da det går opp for folk hva de blir avkrevd.

Jeg reagerte spontant. Eiendomsskatten på vår eiendom på Tangen, bygd i 2017, som erstatningseiendom pga at BaneNor tok vår tidligere eiendom ved bygging av dobbeltsporet gjennom Tangenhalvøya.

På fakturaen var eiendomsskatten for 2023 nesten dobla fra året før-

2022 kr 4.914, 2023 kr 9.614. Satt meg ned og forfatta en e-post til Stange kommune med spørsmål om en redegjørelse på hvordan en økning i eiendomsskatt kan doble seg i løpet av et år. Og la vekt på at beboerne på eiendommen er to pensjonister med moderate pensjoner.

Så kom svaret som følger under:

Hei.

Eiendomsskattekontoret har mottatt din mail angående eiendomsskatt for gnr. 158 bnr. 49 hvor du ønsker en forklaring på økningen fra 2022 til 2023.

I 2014 foretok Stange kommune en retaksering for alle eiendommer med virkning fra 2015.

Denne eiendomsskattetaksten skal da gjelde for 10 år dersom man fortsetter med kommunal taksering hele perioden. Kommunestyret i Stange vedtok i forbindelse med budsjettbehandling for 2023 at Stange kommune skulle gå over til å benytte Skatteetatens formuegrunnlag som grunnlag for eiendomsskatt.

Skatteetaten foretar en justering av formuegrunnlaget hvert år slik at verdien skal stemme over ens med faktisk markedsverdi. Derfor er grunnlaget for eiendomsskatt i 2023 det beløp som står på skattemeldingen for 2021.

Dersom du mener at denne verdien er for høy må du da sende en klage til Skatteetaten, gjøre endring på din skattemelding. Sammen med endringen må du sende inn dokumentasjon på verdien. Husk at det er skattemeldingen for 2021 du må rette. Pass også på at rettingen kommer med på skattemeldingen for 2022.

Dersom du får medhold i klagen sender Skatteetaten en endringsmelding til Stange kommune slik at vi får justert grunnlaget for eiendomsskatt.

Det vil si er at økningen i grunnlag skyldes overgang til Skatteetatens formuegrunnlag.

Håper dette var forklaring på ditt spørsmål.

Hilsen

Eiendomsskattekontoret

Stange kommune

Ser på skattelista at formuen er senket ned til 70 prosent og beregnet skatt i promille.

Kommunestyret i Stange har gjort denne forandringen i forbindelse med budsjett for 2023. Og lagt opp til formuesgrunnlaget for eiendomsskatt for det beløp som står på skattemeldingen for 2021.

Etter hva jeg skjønner er dette et tall som ikke har grunnlag i takst. Nei, takst er aldri tatt på vår eiendom som ble bygd i 2016/2017, verken eiendomsskatt for 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 og nå i 2023.

Skjønner at kommunen trenger penger til drift. Men dette blir for lettvint.

Jeg skal ta kontakt med Skatteetaten. Og dokumentere. Nei, det skal jeg ikke.

Det er kommunen sin jobb i og med innføring uten forklaring overfor beboere og uten at det har vært foretatt takst av eiendommen. Og forklaring på hvordan skatteetaten har kommet fram til verdien.

Må minne om at vi bor landlig og vakkert til på Tangenhalvøya – uten kommunalt vann og kloakk – privat vei – veibelysning – uten noe særlig kollektiv transport. Slik noen ville sagt: grisgrendt strøk.