For mange betyr slutten av november starten på adventstida. Samtidig pågår en viktig informasjonskampanje om vold mot kvinner og jenter, som også bør vies oppmerksomhet.

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, og markerer starten på det som kalles 16-dagerskampanjen. Dette er en internasjonal kampanje som arrangeres hvert år fra denne dagen til 10. desember.

I denne perioden gjennomføres ulike markeringer og aksjoner over hele verden, for å synliggjøre og bekjempe vold mot kvinner og jenter. I Norge er 16-dagerskampanjen blitt markert siden 1999, og organisasjonen Fokus har et overordnet ansvar.

Soroptimistenes informasjonskampanje «READ the SIGNS» foregår også over hele Europa i denne perioden. Det er et bidrag fra frivillige, uavhengige organisasjoner for å forebygge vold i nære relasjoner. Å hindre at skadelige forhold utvikler seg til et voldelig samliv.

Vold i nære relasjoner bryter med menneskerettighetene. Det utgjør et omfattende samfunns- og helseproblem, og er en barriere for å oppnå likestilling.

Mer enn hver 3. kvinne i verden, i Norge hver 4. kvinne, opplever fysisk eller seksuell vold i nære relasjoner etter fylte 18 år. Samtidig er det også viktig å påpeke at vold i nære relasjoner også rammer gutter og menn.

Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) la fram rapporten «Omfang av vold og overgrep i Norge» i 2023. Noen av hovedfunnene er at volden rammer mest kvinner mellom 18 og 29 år. Og de som opplever vold i barndommen har større risiko for å oppleve vold som voksne.

I en undersøkelse Likestillingssenteret gjorde i 2022 blant ungdom i Innlandet, kom det fram at mer enn hver tredje jente har opplevd uønskede seksuelle handlinger eller overgrep.

Vold har mange uttrykk: Fysisk, psykisk og digital vold, seksuelle overgrep og negativ sosial kontroll, for å nevne noe. Istanbulkonvensjonen peker på at de viktigste virkemidlene i bekjempelse av vold mot kvinner er forebygging, beskyttelse og påtale.

Årets 16-dagerskampanje setter spesielt søkelys på digital vold, som er mer aktuelt enn noensinne. Digital vold foregår overalt hele tiden og ofrene har ingen steder å rømme til. Ifølge Fokus har 85 prosent av kvinner opplevd digital vold. 57 prosent har opplevd at bildene deres blir delt uten samtykke og hele 96 prosent av alle seksualiserte deepfakes er rettet mot kvinner. Les mer på 16days.no.

Kampanjen bruker fargen oransje som et symbol for en hverdag fri fra vold mot kvinner og jenter.

I Hamar samarbeider Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet (IKFF), Likestillingssenteret og Soroptimistene om 16-dagerskampanjen. Vi vil på ulike måter markere og informere om vold mot kvinner og jenter lokalt, nasjonalt og globalt, skape engasjement og oppfordre til økt handling.

Vi er takknemlige for alle som er med å synliggjøre kampanjen. Blant annet har vi fått lov av Anno Museum til å lyssette domkirkeruinene i Hamar oransje. Håkons hall på Lillehammer er med og det samme er Kvinnemuseet og Vinger kirke i Kongsvinger. Hamar bibliotek vil ha en egen utstilling av aktuelle bøker, og det vil være reklame i bussene på flere ruter i fylket.

Vi oppfordrer alle andre til å bli med, dele bilder og spre informasjon om kampanjen.