Nok et gammelt hus i Stangebyen, gamle Stange Elektriske, er revet. Folket applauderer tilsynelatende. Bærekraft er noe det kun blir snakket om hvis det mot formodning skulle passe seg.

Hus som ble bygget for hundre år siden – og tidligere, ble bygget med materialer fra trær som vokste sakte/i naturlig tempo, og hadde en helt annen holdbarhet enn trevirke du får kjøpt i dag.

Den lokale snekkeren hadde også en stor stolthet i alt han gjorde, og materialer ble laget og tilpasset for hånd, som gav en finish man sjelden ser på nybygg i dag.

Alle hus – både gamle og nye - krever uansett vedlikehold, og det er trist at eiere av gamle eiendommer slipper vedlikeholdet så langt at det automatisk skal bli helt OK å rive det. Det meste lar seg fikse opp igjen, og Røhnegården på Hamar er et godt eksempel på hvor langt det kan gå før man får reddet restene.

Flere og flere av de gamle husene som ble bygget opp igjen i Stange sentrum etter brannen i 1911 blir revet, og Stangebyen mister for oss mye av identiteten sin.

Husene er blitt erstattet med nye «klosser» av noen bygg, som alle bærer preg av billig arkitektur fra ulike tiår.

Vi mener at en verning av resterende gammel bebyggelse i Stangebyen er på sin plass.

Anita Moløkken og Bjørg Eva Aasen, Hedmarken Lokallag av Fortidsminneforeningen

Det setter også Stangebyen inn i gruppen av andre norske, sjeleløse steder, som ingen egentlig legger merke til da det ikke er noe som peker seg ut på noe vis – arkitektonisk sett. Hvem hadde vel lagt merke til Posebyen i Kristiansand, eller sommerbyen Grimstad, hvis annethvert hus hadde speilet moderne arkitektur fra ulike tiår?

Likeledes som bygging på dyrket mark, er det å jevne gamle hus med jorda noe som ikke er reversibelt. Stange var et vakkert sted etter gjenoppbyggingen, heldigvis står noen av disse bygningene fremdeles, la oss få beholde alle!

Fortidsminneforeningen frykter nye runder som rivingen av Gamle Tingvold, som er Stangebyens største tragedie etter brannen, og at gårdeiere og politikere ikke ser verdien av fortidens byggekunst.

Vi ønsker oss et større engasjement rundt bevaringen av Gamle Johnsen-/Jafs- bygget, slik at den flotte Jugendvillaen – som er rimelig unik for Stangebyen, kan bevares inn i fremtiden – slik Gamle Tingvold ikke ble. Vi ønsker oss også engasjement for annen bevaring, men slik vi ser det nå er det Jafs-bygget som er mest presserende.

Vi mener at en verning av resterende gammel bebyggelse i Stangebyen er på sin plass.