I disse dager er det første skoledag for landets seksåringer. De skal hilse på læreren sin, kanskje for første gang. Det skal fotograferes og en ny fase i livet til de små begynner. Stort!

For mange av dem er det ikke nødvendigvis første gang de går inn gjennom skoleporten. Skolefritidsordningen (SFO), eller aktivitetsskolen, er allerede i gang. Barna møter voksne og andre barn i trygge rammer allerede et par uker før skolestart.

Tilbudet om å delta i skolefritidsordningen har lenge vært kun for noen få barn i barneskolen. Fagforbundet mener alle barn må sikres den muligheten. Vi er derfor glade for at Arbeiderparti- og Senterpartiregjeringa sammen med SV har innført gratis kjernetid i SFO for første- og andreklassingene. Det utgjør en forskjell i livet til mange barnefamilier i hele Norge og det bidrar til at færre barn vokser opp i fattigdom.

De som går på SFO får enda mer tid etter at klokka ringer på slutten av skoledagen. De får leksehjelp, et måltid med samvær rundt bordet, frilek og muligheten til å knytte vennskap.

At flere nå får delta på SFO og ta del i hele skolehverdagen gjør at vi også må styrke kvaliteten. Det må være tilstrekkelig bemanning, flere ansatte i hele, faste stillinger og flere må gis muligheten til kompetanseutvikling.

Evaluering viser at én av fire SFO-ansatte ikke har deltatt på noen form for kompetanseutvikling. Nesten 60 prosent har ikke formell kompetanse i faget, og mange har heller ikke fått muligheten til å få seg et fagbrev eller formalisere kompetansen de sitter med.

Fagforbundet har lenge jobbet for at barne- og ungdomsarbeidere skal få fagskoletilbud innen oppvekstfag. Derfor ble det en stor seier da vi fikk fagskoletilbudet fullfinansiert i statsbudsjettet.

SFO er en viktig del av hverdagen til mange barn. Der leker de, knytter vennskap og får mye sosial kompetanse. En styrking av kvaliteten i SFO, vil sikre at det enkelte barn får anledning til å utvikle alle sider ved seg selv.

I år er det kommunevalg, og vi i Fagforbundet vil ha politikere som gir alle barn en god oppvekst gjennom å få delta på SFO. Vi vil ha politikere som sikrer nok ansatte med god kompetanse under hele skolehverdagen. Stem for hele laget.