Vår natur har i mange år vært under sterk negativ påvirkning fra oss mennesker. Ødeleggelsen av naturarealer er omfattende, og det vi kan kalle for villmark med sitt dyreliv som ved starten på 1900-tallet var nærmere halvparten av landet er nå nede på under tolv prosent.

Et problemforhold som også EU har tatt opp er den omfattende flatehogsten av skog i Norge, og dette gir for dårlig artsrikhet og for lite motstandsevne mot klimaendringer. Hovedansvaret for at vi må få et bedre totalforhold til naturmiljøet ligger hos det offentlige.

I internasjonale medier kommer vår opptreden i naturmiljøet og mot dyrelivet der dårlig ut - det betyr ikke at alt er bra i andre land, men vi bør først feie for egen dør.

Det vakte mye oppsikt da store medier som BBC, Time, The Guardian og USA Today for noen år sia hadde fokus på vår omfattende jakt på utryddingtruede dyrearter som ulv, bjørn, jerv og gaupe, og vi framsto som landet som hater naturen.

Norge har i desember 2022 tatt til seg naturavtalen i Montreal med dens plikter til å bevare natur og artsmangfold, og mange vil undre seg over hvordan det offentlige med sine nå ofte dårlige naturholdninger og med nåværende klima- og miljøstatsråd i spissen har tenkt å forvalte denne avtalen.

Bjørn Fjellmosveen, Samfunnsbekymret BI-økonom, Elverum

Det vakte også internasjonal og negativ oppmerksomhet da det ofentlige i august 2022 drepte en fredelig hvalross kalt Freya på besøk i Oslofjorden. Hvalrossen har senere fått en minneskulptur etter seg og nå nylig har også 30 naturvernorganisasjoner og 14.000 personer signert et opprop hvor drapet på Freya blir fordømt.

Vi har over tid lite lært og det som synes å være ei til dels manglende anstendighet hos det offentlige mot våre medskapninger er fortsatt her, og jeg vil nevne to nylige eksempler på holdningsforskjeller:

USA: I et boligstrøk i småbyen Traverse City i Michigan observerte folk den 14. mai 2023 at det satt en bjørn i et tre. Viltnemnda kom til, de bedøvet bjørnen med bedøvelsespiler og la madrasser på bakken så bjørnen ikke skulle bli skadet når den etter hvert datt ned. Så ble bjørnen fraktet til skogs.

Norge: Den 13. mai 2023 så noen folk i Stange at en ulv løp forbi og ikke lenge etter leser jeg på nettsidene til NRK Innlandet at "Statsforvalteren i Innlandet skal ha gitt fellingstillatelse på ulven, som et forebyggende tiltak for framtidige skader på sau og beitedyr." Og dernest ble ulven skutt og drept.

Statsforvalteren hadde i den sist nevnte saken ei særs kjapp saksbehandling, og noen vil saktens ønske en like rask reaksjon når man i andre sammenhenger må ha kontakt med det offentlige.

Det som en i det nevnte tilfellet også kan undre seg over er at i NRK den 21. mai 2023 mente beitelag og andre at en bjørn som var observert i Innlandet måtte avlives. Men i motsetning til reaksjonen fra Statsforvalteren i Innlandet nevnt foran var svaret fra Miljødirektoratet at fordi bjørnen ikke hadde gjort noe galt så var det ikke grunnlag for skadefelling!

Saken med en ulv på vandring og dens død i Stange er enda et eksempel på det offentliges dårlige behandling av dyr i naturmiljøet - dyr som art som har vært her i tusenvis av år og som også har rett til et liv.

Utgangspunktet for den hos noen negative holdningen til våre rovdyr starter på mange måter hos rovviltnemndene - som med noen få unntak er sammensatt i flertall av stort sett rovdyrnegative personer med sine særinteressert og som oppnevnes av Klima- og miljødepartementet og Sametinget.

Med morgendagens krav til naturforvaltning er disse nemndene uegnet og de bør derfor erstattes med nye nemnder i bedre balanse med folk fra blant annet landsbruksnæringene og natur- og miljøsida og gjerne også fra forskermiljøet i NINA.

Etter Dyrebeskyttelsen Norge er det omkring 85.000 (!) sauer som mister livet på utmark i Norge i året. I tillegg tar rovdyr omkring 15.000 sauer i året og av disse tar ulv omkring 1.500 sauer.

Og sjøl om gamle Hedmark etter at småbrukskulturen gikk i oppløsning ikke har vært noe spesielt stort sauefylke, så er saueholdet her fortsatt viktig for noen enkeltbønder - sjøl med dårlige priser og mye usolgt kjøtt på fryselager, og hvis disse taper mange sauer til rovdyr eller hunder så er det sjølsagt alvorlig og forskjellige tiltak må iverksettes.

Det blir uansett noe spesielt at rovdyret ulv som i gjennomsnitt for Norge skader husdyr lite - og i det nevnte tilfellet kanskje ikke i det hee tatt, det dømmes straks til å bli drept av Statsforvalteren i Innlandet.

Samtidig har de aktuelle husdyreierne og det offentlige et ansvar for at det det store antallet sauer mister livet på utmarksbeite - i år etter år etter år, men dette gjøres det lite med og så vidt jeg vet blir ingen stilt til ansvar.

Norge har i desember 2022 tatt til seg naturavtalen i Montreal med dens plikter til å bevare natur og artsmangfold, og mange vil undre seg over hvordan det offentlige med sine nå ofte dårlige naturholdninger og med nåværende klima- og miljøstatsråd i spissen har tenkt å forvalte denne avtalen.

Det må en annen oppførsel til!