Kjære kommunepolitiker. Gratulerer med tilliten du har fått fra velgerne. Når du nå er valgt inn, håper vi du vil være opptatt av hvordan det står til med det psykiske helsearbeidet i din kommune.

Hva er dere gode på? Hva kan bli bedre? Er det noen grupper som mangler det psykiske helsetilbudet de har krav på? Er det noen hull i tjenestene?

Visste du at psykiske lidelser utgjør den nest største sykdomsbyrden i befolkningen etter kreft? Psykiske lidelser er dessuten den fremste årsaken til sykemelding blant kvinner og den raskest stigende årsaken blant menn.

Det er den fremste årsaken til uførhet for begge grupper. Arbeidsuførhet hos unge voksne er ifølge NAV et økende problem og psykisk uhelse spiller en hovedrolle også blant denne gruppen. Bak denne statistikken skjuler det seg enkeltmennesker i smerte og håpløshet, familier i krise og barn i uakseptable livssituasjoner.

Hvis vi i fremtiden klarer å hjelpe flere folk enda bedre, vil det ikke bare lønne seg for den enkelte, men også for kommuneøkonomien og for samfunnet.

Som kommunepsykologer vet vi at våre kommuner har godt utviklede psykiske helsetjenester innen noen eller flere områder; for gravide, barn og unge, unge voksne, voksne og eldre. Det kan være gode utrednings- og behandlingstilbud, folkehelsearbeid, forebyggende arbeid eller rehabilitering m.m.. Fagfolkene i disse tjenestene bidrar hver eneste dag til å styrke menneskers livskvalitet, lindre lidelse og de redder liv.

Men vi vet også at kommunene strever med å oppfylle sitt samfunnsoppdrag om å yte psykisk helsehjelp. Det kan være 10-åringen som strever med angst, ungdommen som mistrives eller dropper ut av skolen, sykepleieren som er sykemeldt med utbrenthet eller sykehjemspasienten som har et rusproblem.

Listen er lang, og den øker. Noen psykiske plager går over av seg selv. Samtidig vet vi at psykiske helseproblemer ofte vokser seg større og mer kostbare hvis de ikke møtes med kvalifisert hjelp.

For det er i kommunen vi lever livene våre. Alle innbyggere uansett alder og problematikk, skal ha lik tilgang til psykiske helsetjenester av god kvalitet. Dette er en lovpålagt oppgave for kommunene som nå, i større grad enn tidligere, har et økt ansvar for å tilby behandling og oppfølging av mennesker med psykiske plager og lidelser. Tjenestene som gis skal være helhetlige, tilgjengelige og individuelt tilpassede.

Vår oppfordring til deg som lokalpolitiker er: Finn «hullene» i din kommune! Søk oversikt og informasjon om de psykiske helsetjenestene. Snakk med fagfolk og ikke minst med brukerne av de kommunale tjenestene! Og husk på hele livsløpet! Hvor er det mindre ressurser og tilbud? Blir noen glemt? Hvordan har nabokommunene løst dette?

Hvis vi i fremtiden klarer å hjelpe flere folk enda bedre, vil det ikke bare lønne seg for den enkelte, men også for kommuneøkonomien og for samfunnet.

Kjære kommunepolitiker! Bli med å skap en psykt bra kommune for alle!